Muzika

Najbolji regionalni albumi u 2015. godini

Najbolji regionalni albumi u 2015. godini
Najbolji regionalni albumi u 2015. godini

Običaj je da se na kraju svake kalendarske godine svode računi i rezimira ono što je napravljeno u određenoj oblasti. Kad je regionalna muzička scena u pitanju, bilo je mnogo novina, dobrih singlova i autora. Jedan od naših najrelevantnijih muzičkih portala Balkanrock prisjetio se šta je sve to prijalo našim bubnim opnama tokom ove godine, a mi vam sa njihove liste od 45 donosimo 10 albuma koji su na neki način obilježili godinu.

"Artan Lili" - "Artan Lili"

Počevši sa pjesmom "Džoni", ovaj bend je postepeno dokazivao da ona krilatica "less is more" i te kako ima smisla. Album je sklopljen od 12 pjesama, koje je bend izbacivao kao zasebne singlove, što se dobro odrazilo na njihovu popularnost i bazu fanova. Bučan i energičan, kratak i jasan, album prvenac benda "Artan Lili" surfuje na talasima garažnog i noise roka.

Bjesovi" - "Svetla svetlosti"

Nakon nekoliko godina, tokom kojih je najavljivan singlovima, album "Svetla svetlosti" "Bjesova" iznjedrio je petnaest obrada, od kojih su dvije dostupne samo u video-formatu. Album daje omaž i klasicima poput "Zemlje" EKV-a, "Neba" "Električnog orgazma" ili pjesmi "Nemo" "Idola". Ono što je karakteristično za sve obrade je novo čitanje svih pjesama u izvedbi benda, koji je dodao svoj autorski pečat.

"Atheist rap" - "Überlauf"

Sastav "Atheist rap" ostao je vjeran pank principima. Pjevljivi i melodični refreni sa jasnim porukama, koje dotiču sve strukture društva, propraćeni žestokim gitarskim rifovima, čine provjerenu dugogodišnju kombinaciju koja svuda ima prolaz. Njihovi fanovi su zadovoljni prije svega besplatnim downloadom albuma koji im bend poklanja za dugogodišnje prijateljstvo.

Disciplin A Kitschme" - "Opet"

Na kraju godine stiglo je i novo izdanje jednog od najoriginalnijih bendova sa ex-Yu prostora. Jedanaest numera donose prepoznatljivi drum'n'bass zvuk Koje i kompanije, ali oni koji dovoljno dugo prate "Disciplinu" istovremeno znaju da nijedan album ovog benda nije isti. Ukoliko volite "Disciplinu" složićete se da ovaj album ide korak dalje od prethodnih izdanja.

"Hladno pivo" - "Dani zatvorenih vrata"

Najveći utisak na ovom albumu ostavljaju stihovi frontmena Mile Kekina. Pronicljiv, duhovit, originalnih rima, i - što je neobično važno - odličan interpretator, Kekin uspijeva da u svojoj poeziji preplete lično i kolektivno, postižući dobru razmjeru emotivnosti i bijesa. Odmah po objavljivanju izdvojile su se numere "Mojoj majici", "Udarna vijest", "Firma".

"Partibrejkers" - "Sirotinjsko carstvo"

Pet godina nakon živog albuma "Krš i lom" i osam godina od objavljivanja studijskog izdanja "Sloboda ili ništa", rok ikona grupa "Partibrejkers", pod etiketom Izdavačke kuće "Odličan hrčak", objavila je "Sirotinjsko carstvo".

"Brejkersi" na novom albumu nastavljaju u starom ruhu: provjerena trza Antonove gitare i riječ legendarnog frontmena Zorana Kostića Caneta.

"Rundek Cargo Trio" - "Mostovi"

Rundekove pjesničke i zvučne slike nastale iz kreativnog prepleta energije Rundeka, Isabel i Vranića ne dopunjuju se, već se sasvim prirodno jedne u druge ulivaju i jedne iz drugih izviru. I na "Mostovima" Rundek je pjesnik svijeta, živopisan, sofisticiranog ali nipošto hermetičnog izraza. "Mostovi" su njegov još jedan korak po žici razapetoj visoko još "Haustorom".

Rambo Amadeus - "Vrh dna"

Rambo na svom posljednjem albumu "Vrh dna" kombinuje satirične tekstove o sudbini malog čovjeka u vihorima sudbine, lutajući krivudavim bogazama balkanskog društva. Muzika obiluje mješavinom stilova, čemu je Rambo uvijek sklon. Tvrdoglavi Crnogorac zapeo je da svakom pjesmom ukazuje na mane našeg društva, nas samih i političkog sistema.

Sassja - "Taktički praktično"

"Taktički praktično" prvi je studijski album Sanele Halilović Sassje, kojim je predstavila svoj hip-hop-rege-dub zvuk začinjen britkim tekstovima. Iskrena i šarmantna, Sassja je ovim albumom skrenula pažnju na neke važne društvene teme, ali nenametljivo i bez galame. Na albumu su gostovali Frenkie, "Who See" i Remi, koji su album dodatno obogatili.

"Viva Vox" - "Viva Vox"

Deset godina od osnivanja, najrokerskiji hor na ovim prostorima objavio je svoj prvi i istoimeni studijski album, koji sadrži obrade pjesama na srpskom, njemačkom i engleskom. Među obradama su se našli tradicional "Ajde, Jano", "Srce" grupe EKV, "Du Hast" benda "Rammstein". Ovaj album je jedan od najoriginalnijih albuma s obradama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije