Muzika

Najljepši džez za publiku u rodnom gradu

Najljepši džez za publiku u rodnom gradu
Foto: N.N. | Najljepši džez za publiku u rodnom gradu

BANJALUKA - U Koncertnoj dvorani Banskog dvora održan je koncert "Dejan Terzić kvarteta". Osim jednog od najpoznatijih evropskih bubnjara Dejana Terzića, publici su se predstavili vrhunski muzičari Bojan Zulfikarpašić (klavir), Mat Penman (bas) i Kris Spid (saksofon).

Posjetioci su imali priliku da čuju nove kompozicije Dejana Terzića, koje će se naći na drugom albumu ovog kvarteta. "Dejan Terzić kvartet" nastao je 2015. godine, a lider ovog sastava ispričao je kako je do toga došlo.

"Godine 1982. upoznao sam Bojana Zulfikarpašića, 1989. saksofonistu Krisa Spida, a basistu Mata Penmana sam upoznao na festivalu u Sarajevu 2001. godine. Svirao sam sa različitim bendovima, snimao različite CD-ove, počeo sam da radim kao kompozitor. Jednog dana 2015. godine sam shvatio da nisam dugo imao klasični kvartet sa kontrabasom, klavirom, saksofonom i bubnjem. Sjetio sam se Bojana, često smo se sretali na festivalima. Takođe, bilo mi je jasno da će Kris Spid svirati saksofon jer sam s njim snimio nekoliko kompakt-diskova, a sjetio sam se i fantastičnog basiste. Tako je sve počelo i od tada uspješno sarađujemo", rekao je Terzić.

Pijanista Bojan Zulfikarpašić dodaje da su kompozicije koje sviraju u stvari Terzićev svijet koji je komponovao misleći na ostale članove sastava.

"Zato je i izabrao muzičare koji su karakterno jaki, ljude koji su izgrađene muzičke ličnosti. Ono što je meni posebno u ovoj saradnji je ta moja uloga. Do sada sam uvijek bio lider ili kolider, a ovdje sam klavirista. Meni ta uloga ne mijenja ništa, tu moju ideju o kvalitetu koji treba da dam na koncertima. Saradnja s Dejanom ostavlja mnogo prostora za improvizaciju. Rekao sam već da on komponuje s nama u mislima i očekuje da i mi razvijamo stvari na svoj način", naglasio je Zulfikarpašić.

Dejan Terzić rođen je u Banjaluci. Njegova porodica preselila se u Njemačku kad je Dejan imao tri godine. Klavir je počeo svirati sa šest, a bubnjeve sa 12 godina, svirajući prvo u rok i fank bendovima. U svijet džeza ušao je na sporedna vrata. Slušajući Stingov album "Bring On the Night" pažnju su mu ukrali pijanista Keni Kirkland i saksofonista Branford Marsalis. Tog momenta počelo je njegovo ozbiljno istraživanje džez muzike.

Njegovo sviranje privuklo je pažnju kolega muzičara, ali i publike, a potom su se počele nizati nagrade: "Young Bavarian Jazz Lion", najbolji bubnjar Krakovo festivala, najbolji bubnjar Lajpcig festivala, najbolji muzičar Međunarodnog džez festivala "Oberkohen", Kulturna nagrada Nirnberga, Džez nagrada grada Minhena i kao kruna - ECHO džez nagrada za najboljeg bubnjara Njemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije