Muzika

Nakon nekoliko decenija zvuk tenora u Banskom dvoru

Nakon nekoliko decenija zvuk tenora u Banskom dvoru
Foto: Velibor Tripić | Nakon nekoliko decenija zvuk tenora u Banskom dvoru

Jedan od najljepših lirskih tenorskih glasova današnjice, prema mišljenju brojnih kritičara, Roberto Jakini Virđili nastupio je u četvrtak veče u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci, uz pratnju Arsena Čarkića na klaviru.

U Banjaluci nije nastupao do sada, ali je uoči koncerta izrazio zadovoljstvo što će imati priliku da publici u gradu na Vrbasu predstavi najljepša djela italijanskih autora.

"Nisam nikad nastupio u Banjaluci. Pozvao me moj prijatelj Arsen Čarkić jer sam s njim već nastupio u Herceg Novom. Odlučili smo da i banjalučkoj publici predstavimo ovaj program", rekao je Virđili.

Zahvaljujući svom specifičnom muzičkom izrazu, te širokom rasponu glasa i sjajnoj tehnici pjevanja, maestro Roberto izvodi raznolik repertoar, mnogih stilova - sve od Mocarta, Paisiela, preko Rosinija i bisera italijanskog belkanta, uključujući tradicionalne opere Verdija i Pučinija, pa sve do repertoara modernih, odnosno savremenih kompozitora.

"Ovo je odlična muzika za slušanje. Predstavili smo djela nekih od najvećih italijanskih umjetnika i nadam se da je publika zadovoljna", dodao je Virđili.

Za banjalučkog muzičara Arsena Čarkića ističe da je veoma talentovan, te da je ideja o zajedničkom nastupu postojala i ranije.

"Arsen i ja smo oduvijek željeli nastupiti zajedno i, evo, sada sam konačno tu. Proveo sam u Beogradu godinu dana i tamo sam radio i na operama. Odlučili smo da slično uradimo i ovdje u Banjaluci", naglasio je Virđili.

Za publiku s ovih prostora ističe da ima poseban ukus, te da uvijek toplo dočeka nastupe.

"Ovakav koncert predstavlja odličan odnos između mene i Arsena, ali i između nas i publike, jer balkanska publika je veoma topla i nadam se da im se svidio nastup", dodao je Virđili.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović je istakao da je ovaj koncert kombinacija domaćih i internacionalnih snaga.

"Roberto Virđili je jedan od najpoznatijih tenora Evrope i drago nam je što će se predstavili i našoj publici. U Banskom dvoru nije bilo solističkog koncerta jednog tenora već nekoliko decenija", rekao je Matović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije