Muzika

Nastup ansambla Renesans u Banskom dvoru

Nastup ansambla Renesans u Banskom dvoru
Foto: N.N. | Nastup ansambla Renesans u Banskom dvoru
N.N.

BANJALUKA - Koncert ansambla za ranu i tradicionalnu muziku Renesans iz Beograda biće održan u srijedu u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra u Banjaluci. Nastup će obilježiti jubilej ansambla - pedeset godina postojanja.

Repertoar ansambla obuhvata muziku iz perioda srednjeg vijeka, renesanse i baroka koju izvodi na kopijama originalnih instrumenata iz navedenih epoha. Specifični umjetnički projekti ansambla su vizantijske i stare srpske pjesme, muzika starog Jadrana, Karneval u Veneciji, muzika Bokačovog vremena i renesansne Italije, renesansni Pariz, muzika trgova i ulica, muzika Šekspirovog pozorišta, ljubavne pjesme i igre krstaša, te balade trubadura i truvera.

Ansambl Renesans predstavlja po starosti drugi ansambl za ranu i tradicionalnu muziku ne samo na području bivše Jugoslavije, nego i u čitavoj jugoistočnoj Evropi. Osnovan je 1968. godine. Osnivači ansambla Miomir Ristić, Dragan Mlađenović i Ljubomir Dimitrijević ozvučili su partiture rane muzike koje je Dragan Mlađenović Šekspir donio iz Praga na njihovu prvu probu, kao i istorijske instrumente iz Beča.

U saradnji sa koleginicama Dušicom Obradović i Iskom Uzelac prvi put su nastupili pred publikom na cjelovečernjem koncertu 14. januara 1970. godine u beogradskoj Galeriji fresaka.

Dio ansambla čine Katarina Božić, Predrag Đoković, Ana Mladenović, Zoran Kostadinović, Maja Mladenović i drugi.

Nastup počinje u 20 časova.

(Glas Srpske)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije