Muzika

Pratite nas na Google news

Nastup etno-grupe "Iskon", moleban tačno u ponoć

Nastup etno-grupe "Iskon", moleban tačno u ponoć
Foto: Srna | Nastup etno-grupe "Iskon", moleban tačno u ponoć
Srna

BANJALUKA - Povodom dočeka pravoslavne Nove godine u porti Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci biće održani koncerti etno-muzike, a tačno u ponoć predviđeno je služenje molebana.

Program će početi u 20.00 časova kada će nastupiti Ansambl narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša", najavljeno je iz Gradske uprave.

Od 21.00 do 22.00 časa planiran je nastup Gradskog tamburaškog orkestra, a zatim i koncert najpoznatije etno-grupe iz Srbije "Iskon".

Uz pratnju na tradicionalnim instrumentima Dejana Anđelovića, Nikole Birača, Ognjena Šućura, Nebojše Brdarića i Balše Pešikana, specifični i upečatljivi ženski vokali Milanka Nastasović i Olja Njaradi "Iskon" predstaviće prvi put publici u Banjaluci.

Kako navode iz ovog Ansambla, nastali su 2001. godine i od tada tragaju za zaboravljenim zvucima izvorne muzike. Oživjeli su mnoge pjesme i dali im svoj pečat. Osnovu muzike ovog ansambla čine bogati muzički stilovi Balkana, a na njihovom repertoaru uglavnom su pjesme iz Srbije i sa Kosova i Metohije, ali i iz Makedonije, Bugarske i sa ovih prostora.

Predviđeno je da ova etno-grupa iz Subotice izvodi srpske tradicionalne melodije i etno-muziku sve do 23.30 časova.

Tačno u ponoć predviđen je moleban povodom pravoslavne Nove godine, odnosno Nove godine po julijanskom kalendaru.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije