Muzika

Natalija Todorović održala čas istorije muzike u malom

Natalija Todorović održala čas istorije muzike u malom
Foto: N.N. | Natalija Todorović održala čas istorije muzike u malom

​BANJALUKA - Čas istorije muzike u malom, kako je nekolicina prisutnih nazvala ovaj događaj, održan je prilikom koncerta violinistkinje Natalije Todorović u utorak uveče u Art dvorištu Kulturnog centra Banski dvor.

Uz klavirsku pratnju Vlade Danića, gošći večeri Mirjane Kremenović na violi i Vanje Trubajić na violončelu, Todorovićeva je publiku častila raznolikim repertoarom vezanim za različite muzičke epohe.

"Željela sam da napravim malo muzičko putovanje kroz epohe tako da smo počeli sa barokom, a završili sa savremenim kompozitorima. Na repertoaru su bila djela Đuzepea Tartinija, Volfganga Amadeusa Mocarta, Nikola Paganinija, Manuela de Falje, Vlade Miloševića, a svirala sam i spostvene kompozicije", riječi su Natalije Todorović, koja se publici, između ostalih, predstavila i svojom kompozicijom "Sonatina za violinu i violu".

Todorovićeva je ovu kompoziju napisala 2010. godine za svoj magistarski ispit iz kamerne muzike, a na sceni Art dvorišta izvela ju je uz pomoć Mirjane Kremenović. Nakon Kremenovićeve na scenu je istupila i Vanja Trubajić, koja je s Todorovićevom izvela Mocartovu "Sonatu za violinu i violončelo", a nastup violinistkinje sve vrijeme vjerno je pratio njen kolega pijanista Vlade Danić. Njihova saradnja traje već godinu dana, a kako tvrdi Natalija Todorović, biće nastavljena i u narednom periodu.

"Drago mi je da su moji gosti obogatili koncert. Volim ljetnu pozornicu Banskog dvora, a vidim da i publika voli koncerte u Art dvorištu. Moja saradnja s Banskim dvorom datira još od perioda kada sam bila student i mnogo mi znači što i dan-danas održavamo saradnju i imamo neki kontinuitet", istakla je violinistkinja.

Natalija Todorović rođena je u Banjaluci, gdje je završila Osnovu i srednju muzičku školu "Vlado Milošević" u klasi profesora Dušana Šestića i Svetlane Šeršukove (Moskva). Diplomirala je 2007. godine najvišom ocjenom u klasi profesora Uroša Pešića. Magistrirala je 2011. godine u klasi profesorice Maje Jokanović na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, takođe s najvišom ocjenom.

Kao student bila je stipendista Fondacije za najbolje studente "Milan Jelić" i stipendista Austrijske barokne akademije u Gmundenu. Tokom svog dosadašnjeg školovanja učestvovala je na mnogobrojnim takmičenjima, festivalima i osvojila veliki broj nagrada, priznanja i povelja. Natalija već dvanaest godina radi kao profesor violine u Muzičkoj skoli "Vlado Milošević" u Banjaluci i ima veoma zapažene pedagoške rezultate, te veliki broj nagarada s učenicima kako na republičkim tako i međunarodnim festivalima i takmičenjima. Deset godina je svirala na violini istaknutog banjalučkog kompozitora i etnomuzikologa Vlade Miloševića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije