Muzika

No Borders Orchestra održao u Sarajevu emocionalan i nadahnjujući koncert

No Borders Orchestra održao u Sarajevu emocionalan i nadahnjujući koncert
Foto: Mašta | No Borders Orchestra održao u Sarajevu emocionalan i nadahnjujući koncert

SARAJEVO - Emocionalan, nezaboravan, i nadahnjujući – samo su neke od riječi koje su se čule u petak veče, da bi se opisao koncert “No Borders Orchestra” (NBO) koji je Dom Armije u Sarajevu na dva sata ispunio tonom klasične i savremene muzike, pune energije i šarma.

No Borders Orchestra je simfonijski orkestar koji čine profesionalni muzičari iz svih država bivše Jugoslavije, koji svojim koncertima žele promovisati ideale pomirenja i kreativne saradnje. Prevazići nacionalne razlike radi opšteg dobra i ujediniti ljude sa prostora Balkana – to je suštinski duh-pokretač NBO-a.

Sarajevska publika je slušala kompozicije: John Adams: Shaker Loops, Max Richter: Vivaldi recomposed / Solist: Vladimir Kostov, violina, Richard Strauss: Metamorphosen, kao i kompoziciju hrvatskog kompozitora Ivana Božičevića Rethink!.

Nakon Rijeke, Zagreba i Sarajeva nastavlja ka Novom Sadu, Mariboru i Novoj Gorici u sklopu turneje “No Return to Normality”, saopšteno je iz agencije Mašta.

“Samim nazivom turneje”, ističe Premil Petrović, dirigent i umjetnički direktor Orkestra, “želimo poručiti kako normalnost koju smo živjeli prije pandemije nije bila normalna i kako ne bismo trebali težiti povratku u takav svijet. Živimo u vremenu ekološke katastrofe, velikih socijalnih razlika, hiperprodukcije i hiperkonzumerizma i potrebna nam je promjena na bolje. Stoga i sve skladbe s našeg repertoara na ovoj turneji tematiziraju transformaciju društva i šaljemo poziv svima da se trebamo mijenjati.“

Podršku NBO turneji su obezbijedili: German Foreign Office, Sigrid Rausing Trust, Američka ambasada u Beogradu, European Fund for the Balkans, Regional Cooperation Council, Rockefeller Brothers Fund, EU Info Center, B&H i Austrijski kulturni forum, Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije