Muzika

Novi evrovizijski skandal, ovaj put zbog Malte

Novi evrovizijski skandal, ovaj put zbog Malte
Foto: Tanjug/AP | Novi evrovizijski skandal, ovaj put zbog Malte

tresu malo ozbiljniji nemiri i to zbog ovogodišnje predstavnice ove države, 18-godišnje Destini.

Njihova predstavnica Destini s pjesmom "Je Me Casse" nedeljama je bila na vrhu kladionica, a u subotu ju je dočekao hladan tuš i od gledalaca je dobila mizernih 47 bodova.

Tako je Destini postala najveća gubitnica Evrovizije, a mnogima nije bilo jasno zašto je nedjeljama bila na vrhu kladionica i na kraju dobila tako malo glasova. Razlika između broja opklada na Maltu i glasova publike sada bi mogla da postane jasnija.

Tamošnji mediji javljaju da je Malta prije Eurosonga potrošila više od 650.000 evra na promociju svoje pjesme i izvođačice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova naredilo je reviziju troškova zbog sumnji u to da se dobar dio novca potrošio na kladionice. Sumnja se da su Maltežani odgovorni za promociju izvođačice i pjesme finansirali strance, koji su se potom kladili na Maltu na Eurosongu.

"Times of Malta" objavio je danas tekst pod naslovom "Je Me Cash" u kom se navode sumnje da je javna televizija zloupotrijebila novac poreznih obveznika i spiskala ga na klađenje na sopstvenu predstavnicu.

Ministar Karmelo Abela naložio je reviziju potrošnje nakon što je primio izvještaje da je dio dodijeljenog proračuna za desetodnevno događanje iskorišćen za klađenje na maltešku predstavnicu.

Maltu su reklamirali na Facebooku, Twitteru i Instagramu, a za njenu promociju bile su angažovani i strani influenseri.

Čak 350.000 evra za promociju izdvojila je malteška Turistička zajednica, a dodatnih 300.000 evra dao je javni servis. Smatra se da će se ovaj iznos vjerovatno popeti na oko 700.000 evra.

Izvori su rekli da je jedan insajder PBS-a (javnog servisa Malte) već neformalno priznao da je dio marketinškog proračuna potrošen na finansiranje stranih državljana koji su se kladili na Destini kako bi pobedili na takmičenju.

Malta je nedjeljama bila na vrhu kladionica, a onda su njene šanse smanjene nakon što su Italijani i Švajcarci objavili svoje izvođače.

Podsjetimo, pobjedu na ovogodišnjem muzičkom takmičenju u Roterdamu je odnijela Italija.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije