Muzika

"Zabranjeno pušenje" predstavilo spot za pjesmu "Čovjek starog kova"

"Zabranjeno pušenje" predstavilo spot za pjesmu "Čovjek starog kova"
Foto: Azra Mešić | "Zabranjeno pušenje" predstavilo spot za pjesmu "Čovjek starog kova"

U su­sret ve­li­kim kon­cer­ti­ma u Sa­ra­je­vu, Za­gre­bu i Osi­je­ku, ko­ji­ma će gru­pa "Za­bra­nje­no pu­še­nje" obi­lježiti 40 go­di­na od objav­lji­va­nja al­bu­ma "Das ist Wal­ter", u Mu­ze­ju "Bit­ka za ra­nje­ni­ke na Ne­re­tvi" Ja­bla­ni­ca bend je pred­sta­vio spot za pje­smu "Čo­vjek sta­rog ko­va".

Ka­ko je sa­op­šti­la agen­ci­ja "Dik kon­cert", ova pje­sma no­si ja­snu po­ru­ku o hra­bros­ti, bun­to­vniš­tvu i čo­vječnos­ti, a ka­dro­vi ove priče oživ­lje­ni su na Ne­re­tvi, na lo­ka­ci­ji ve­ličan­stve­ne bit­ke za ra­nje­ni­ke iz Dru­gog svjet­skog ra­ta, ko­ja je bi­la ilus­tra­ci­ja za pje­smu.

"Spot je režirao To­mi­slav Fi­ket, ko­ji je ra­dio na broj­nim spo­to­vi­ma 'Za­bra­nje­nog pu­še­nja', kao što su 'Možeš imat' mo­je ti­je­lo', 'Mi­le Ha­ši­šar', 'Pos'o, kuća, bir­ti­ja', 'Pu­po­ljak', 'Poča­sna sal­va', 'Do­bro dvo­ri­šte', 'Mo­dni gu­ru', a u nje­mu se kao 'čo­vjek sta­rog ko­va' u gla­vnoj ulo­zi po­jav­lju­je De­jan Ore­ško­vić Klo, ba­sis­ta ben­da. U spo­tu po­red čla­no­va gru­pe učestvuju i glu­mac Asim Ugljen, kao i dječaci Ke­nan Idri­zo­vić i Vi­to Sučić, a ko­ri­šte­ni su i ka­dro­vi le­gen­dar­nog fil­ma Ve­ljka Bu­la­jića 'Bit­ka na Ne­re­tvi'", na­ve­de­no je u sa­op­šte­nju.

"Čo­vjek sta­rog ko­va", po­jaš­nja­va­ju da­lje, priča je o lju­ba­vi i na­sl­jeđu, važnim po­ru­ka­ma ko­je se pre­no­se s ko­lje­na na ko­lje­no, po­što­va­nju pre­ma ide­ali­ma pret­ho­dnih ge­ne­ra­ci­ja, ali i bun­tu ko­ji ne smi­je bi­ti uga­šen.

Do­kle god ima­mo na umu da "pra­vi omla­di­nac vaz­da pi­še an­tidrža­vne pa­ro­le", ne tre­ba se bo­ja­ti za bu­dućnost", po­ručuje po­vo­dom objav­lji­va­nja spo­ta Se­jo Sexon, fron­tmen ben­da.

Spot "Čo­vjek sta­rog ko­va" pro­mo­vi­san  je u Mu­ze­ju "Bit­ka za ra­nje­ni­ke na Ne­re­tvi" u Ja­bla­ni­ci i dos­tu­pan je YouTu­be ka­na­lu ben­da, a sni­ma­nje su po­mo­gli JU Mu­zej "Bit­ka za ra­nje­ni­ke na Ne­re­tvi" Ja­bla­ni­ca, opština Ja­bla­ni­ca, OKC Ur­ba­nArt i JP Fil­mski cen­tar Sa­ra­je­vo.

"Za­bra­nje­no pu­še­nje" ove go­di­ne obi­lježava 40 go­di­na od objav­lji­va­nja al­bu­ma "Das ist Wal­ter" i nas­tu­pa ši­rom re­gi­je i Evro­pe, a na­jav­lje­ni su kon­cer­ti u Osi­je­ku (13. aprila), Sa­ra­je­vu (24. maja) i Za­gre­bu (7. juna).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije