Muzika

Nebojša Maksimović novim programom oduševio publiku

Nebojša Maksimović novim programom oduševio publiku
Foto: N.N. | Novim programom oduševio publiku

BANJALUKA - U Koncertnoj dvorani Banskog dvora u ponedjeljak uveče održan je koncert pijaniste Nebojše Maksimovića iz Beograda. Publika je uživala u virtuoznom i nadahnutom izvođenju kompozicija Modesta Musorskog i Franca Lista. Kao i prethodnih puta, nastupio je sa kompletno novim programom.

"Ovaj put su to bile 'Slike sa izložbe' Modesta Musorgskog u aranžmanu Vladimira Horovica, koji se na ovim prostorima nikada nije čuo uživo, a i generalno se prilično retko izvodi, kako zbog teško dostupne partiture, tako i zbog enormnih pijanističkih zahteva koje ova partitura postavlja pred izvođača", kazao je Maksimović.

Međutim, sa druge strane, godinama je tražio to djelo i u originalnoj verziji Musorgskog, i u Ravelovoj orkestarskoj verziji, i u ovoj verziji, koja zapravo sublimira prethodne dvije navedene verzije uz neke karakteristične Horovicove virtuozne dodatke.

"Čim sam je našao, uhvatio sam se sa tim ukoštac", objasnio je Maksimović.

Drugi dio koncerta činio je izbor iz opusa Franca Lista, koji je jedan od njegovih omiljenih kompozitora. Nebojša Maksimović rođen je 1979. godine u Beogradu. Sa dvije godine počeo je da svira klavir, a sa četiri godine je primljen u Muzičku školu "Slavenski", u klasi prof. Gordane Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije