Muzika

Pratite nas na Google news

Novo istraživanje: Koncertne dvorane i pozorišta nisu mjesta zaraze

Novo istraživanje: Koncertne dvorane i pozorišta nisu mjesta zaraze
Foto: Ilustracija | Novo istraživanje: Koncertne dvorane i pozorišta nisu mjesta zaraze
Nevena Maksimović

Naučno istraživanje, drugo koje je sprovedeno u Njemačkoj, pokazalo je kako postoji minimalni rizik od prenosa virusa korona u zatvorenom koncertnom prostoru.

Studija koja se odvijala u dortmundskom "Konzerthausu" sa 1.500 sjedišta, sprovođena je tokom tri dana u januaru kako bi se analiziralo kretanje čestica u vazduhu u zatvorenom okruženju.

Pod vodstvom Instituta "Fraunhofer Heinrich Hertz", a uz podršku Njemačke savezne agencije za okolinu, u studiji se vidjelo kako naučnici koriste visokotehnološku lutku za simulaciju ljudskog disanja.

Tim koji je sproveo istraživanje zaključio je da se rizik od zaraze "prenosom aerosola može gotovo isključiti", pod uslovom da mjesto ima dovoljno svježeg vazduha i da svi prisutni nose maske za lice.

"Koncertne dvorane i pozorišta nisu mjesta zaraze. Posljednjih nekoliko mjeseci pokazalo se da politici treba naučno čvrsta osnova za donošenje odluka. Svojom studijom želimo osigurati da koncertne dvorane i pozorišta mogu ponovo primiti dovoljno publike kada se otvore", rekao je doktor Rafel fon Hoensbreh, direktor dvorane.

Iako studija pruža samo konkretne rezultate za događaj u "Konzerthausu", naučnici kažu da se rezultati mogu primijeniti na mjestima slične veličine, iako se preporučuje da rade s smanjenim kapacitetom.

Otkrića slijede nakon posebnog eksperimenta Univerziteta Hal, koji je izveden prošlog ljeta, a u kojem su fanovi muzike prisustvovali na tri uzastopna koncerta njemačkog pop pjevača Tima Benceka u avgustu.

Prvo istraživanje pokazalo je da je prenos "nizak" sve dok publika slijedi tačne higijenske preporuke i ograničenje kapaciteta mjesta održavanja, uz dobru ventilaciju.

Prvi od tri koncerta simulirao je tipični pretpandemijski događaj, bez primijenjenih sigurnosnih mjera. Drugi je uključivao veću higijenu i određeno socijalno distanciranje, dok je treći imao pola kapaciteta, odnosno svaka prisutna osoba stajala je na metar i po udaljenosti.

"Nema argumenata da se ne održi takav koncert. Rizik od zaraze je vrlo nizak", rekao je jedan od istraživača tima doktor Mikael Gekle.

Utvrđeno je da je ventilacija presudan faktor u ograničavanju širenja kovida-19, zaključilo je istraživanje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije