Muzika

Održan Novogodišnji gala koncert GTO Banjaluka

Održan Novogodišnji gala koncert GTO Banjaluka
Foto: Jelena Đurđević | Pozornica u nekom momentu postala pretijesna za sve izvođače

BANJALUKA - Nesvakidašnji repertoar za tamburaški orkestar, sačinjen između ostalog od operskih arija, oživio je u ponedjeljak veče u izvođenju Gradskog tamburaškog orkestra (GTO) Banjaluka, koji je u Kulturnom centru Banski dvor održao prvi od dva Novogodišnja gala koncerta.

Domaća publika navikla je već da koncerti koje banjalučki tamburaši održavaju povodom obilježavanja Nove godine po julijanskom kalendaru imaju prazničnu i veselu notu, ali ovo je zasigurno bio potpuno drugačiji nastup u odnosu na sve dosadašnje.

S tom činjenicom saglasan je i Spomenko Guzijan, predsjednik GTO Banjaluka, koji je naveo da su i više nego zadovoljni koncertom, ali i zbog činjenice da su napravili repertoarski iskorak.

"Ovo je bio veliki korak naprijed za nas, a i naši specijalni gosti Dušica Bijelić i Ugo Rabec su istakli da nisu nikad izvodili ovu muziku uz tamburaški orkestar, te su izrazili želju da ukoliko im to slobodno vrijeme bude dozvoljavalo idu s nama na festival u Belforu ove godine", kazao je on.

Inače, umjetnici svjetskog glasa Bijelićeva, sopran, i Rabec, bas, na pravi su način uveličali čaroliju koju je stvarao GTO Banjaluka. Osim njih, kao solisti su nastupili Sofija Drljača, Ana Marković-Malbaša, Nikolina Đekanović, Boris Dukić i Aleksandra Radović.

Počevši sa Pausinijem, preko Šuberta, Jenka, čuvene Modugnoove "Volare" do Pučinijevih, Sen Sansovih, Dvoržakovih i Mocartovih kompozicija, publika je podjednako uživala.

Neke od kompozicija uveličao je jedan od najmlađih plesnih parova Plesnog kluba "Gemma", a koji je dobio poseban aplauz prisutnih. Pod dirigentskom palicom Zlatana Mirića orkestar je zvučao sigurno i uvježbano, a ako je i bilo nekih sviračkih problema oni nisu dolazili do uha publike.

Posljednje tri kompozicije izvodili su s gostima -Gradskim horom "Jazavac", Školom saksofona Banjaluka i Školom tambure GTO.

"Na pozornici je pred kraj koncerta bilo blizu 90 izvođača. Ponosni smo što smo dali priliku i polaznicima Škole tambure GTO jer su oni ti koji će raditi na očuvanju ovog instrumenta. Možda je sve bilo teško uklopiti za dirigenta, ali mislimo da je publika zadovoljna onim što je imala priliku da čuje i vidi", rekao je Guzijan.

Otkrio je da imaju namjeru da ovaj koncert bude poklon Beogradu, a povodom Dana oslobođenja Beograda koji se obilježava u oktobru. Reprizni koncert trebalo je da bude održan sinoć u Banskom dvoru u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije