Muzika

Održan koncert "Banjalučanki" u paviljonu parka "Petar Kočić"

Održan koncert "Banjalučanki" u paviljonu parka "Petar Kočić"
Foto: N.N. | Održan koncert "Banjalučankii" u paviljonu parka "Petar Kočić"

BANJALUKA - Nakon privremene pauze uslovljene pandemijom virusa korona, Ženski kamerni hor "Banjalučanke" održao je još jedan koncertni nastup za pamćenje u prostoru Muzičkog paviljona parka "Petar Kočić" u utorak uveče.

Mini-koncert hora je održan povodom Svjetskog dana muzike i početka nove koncertno-takmičarske sezone ansambla. U vazduhu su se osjećale posebna energija i podrška publike koja je dugotrajnim aplauzima ispratila gotovo svako izvođenje najtrofejnijeg ženskog hora sa naših prostora.

Imajući u vidu povod i simboliku samog nastupa, koncert je ovaj put konceptualno obuhvatio popularniji program, tako da je publika mogla uživati u horskim obradama velikih svjetskih i domaćih hitova popularne i filmske muzike, kao i u efektnim  aranžmanima poznatih melodija tradicionalne muzike Balkana. Sudeći po posjeti i reakcijama publike, bilo je jasno da se uželjela "Banjalučanki".

Kao solisti na koncertu su nastupile članice hora Jelena Šobić, Vesna Trubić i Andrea Todić, za klavirom je nastupio Mladen Janković, a u jednom trenutku svoje pjevačko umijeće je pokazao i dirigent hora Mladen Matović.

Specijalni gosti koncerta bili su članovi gudačkog kvarteta "Palladio". Ovim nastupom "Banjalučanke" su se koncertno i na veoma emotivan način oprostile od svog dugogodišnjeg perkusioniste Zorana Vujića, koji zbog odlaska u SAD više nažalost neće biti dio ansambla.

Koncert Ženskog kamernog hora "Banjalučanke" predstavljao je i svojevrsnu uvertiru pred ambicioznu sezonu u okviru koje će svakako najveći izazov predstavljati učešće na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Belgiji, najvećem i planetarno  najznačajnijem horskom takmičenju koje će se u organizaciji Svjetske horske asocijacije održati u belgijskom gradu Gentu, u periodu od 30. oktobra do 7. novembra 2021. godine.

Olimpijada će okupiti više od četiri stotine horova iz preko sedamdeset zemalja svijeta, a Ženski kamerni hor "Banjalučanke", koji brani zlato sa prethodne Olimpijade u Južnoafričkoj Republici, nastupiće kao jedini predstavnik Republike Srpske i  BiH u najvišem rangu takmičenja - The Championship Competition. Pored učešća na Olimpijadi, Ženski kamerni hor "Banjalučanke" započinje i brojne aktivnosti na obilježavanju i proslavi velikog jubileja - 45 godina postojanja i rada ansambla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije