Muzika

Održana kosačka smotra folklora

Održana kosačka smotra folklora
Foto: Srna | Održana kosačka smotra folklora

​Na Trgu srpske vojske u Mrkonjić Gradu održana je 16. kosačka smotra folklora, jedan u nizu događaja u okviru manifestacije "Kosidba na Balkani 2022 - Memorijal Lazar Laketa".

Na smotri su večeras nastupila kulturno-umjetnička društva (KUD) "Mladost" iz Zalužana, "Vrelo" iz Šipova, "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić" i "Petar Kočić" iz Mrkonjić Grada, te folklorni ansambl Kulturnog centra "Radoje Domanović" iz Rače Kragujevačke.

Predsjednik Skupštine opštine Mrkonjić Grad Stevica Eremija rekao je novinarima da je kosidba na Balkani, kojoj je posvećena smotra, važna manifestacija i za buduće generacije jer je kosa varcarka nasljeđe koje moraju čuvati.

Mirjana Brešo, umjetnički rukovodilac KUD-a "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić" istakla je da je cilj smotre folklora druženje, čuvanje tradicije, običaja i kulture.

Jovana Golubović iz Rače Kragujevačke kaže da joj je lijepo u Mrkonjić Gradu i da su se Mrkonjićanima predstavili šumadijskom igrom "Jasenica".

Organizator kosačke smotre je KUD "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić", a pokrovitelj opština Mrkonjić Grad.

Tradicionalna manifestacija "Kosidba na Balkani 2022 - Memorijal Lazar Laketa" biće održana sutra u Turističkim centru Balkana kod Mrkonjić Grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije