Muzika

Onlajn nadmetanje za soliste na harmonici i kamerne

Onlajn nadmetanje za soliste na harmonici i kamerne
Foto: Ilustracija/Arhiva | Onlajn nadmetanje za soliste na harmonici i kamerne

Prvo onlajn muzičko takmičenje "Akordeus" pokrenuto je u okviru Festivala klasične muzike "Orfej", a namijenjeno je solistima na harmonici i kamernim ansamblima.

Iz Organizacionog odbora Festivala je navedeno da je takmičenje otvoreno za sve učenike osnovnih i srednjih škola iz bilo kog dijela svijeta, a sve informacije o pravilima takmičenja, propozicijama, žiriju, procesu prijavljivanja, kao i nagradama, nalaze se na internet stranici takmičenja /festivalorfej.com/accordeus/.

Umjetnički direktor Festivala "Orfej" Vanja Albijanić rekla je da takmičenje treba da ohrabri muzičare širom svijeta da nastupaju i usavršavaju se.

"Upravo to nas je motivisalo da pokrenemo ‘Akordeus’ kao platformu za sve mlade umjetnike koji su željni iskustava i koji žele prikazati svoje umijeće svijetu", navela je Albijanićeva.

Umjetnički direktor Festivala "Orfej" Fuad Šetić rekao je da je ovo već sada jedinstvena platforma koja povezuje učenike, studente, profesore i slobodne umjetnike, ali i publiku iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Festival klasične muzike "Orfej" pokrenut je u aprilu 2018. godine, a nastao je kao zajednički napor, tada još uvijek, studenata Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Osim muzičkih sadržaja, "Orfej" je u svoj program uključio i prezentaciju drugih umjetnosti, ali i nauka.

Direktor Festivala klasične muzike "Orfej" Stefan Ćeha rekao je da su njihovi visokokvalitetni umjetnički programi i projekti usmjereni ka novim generacijama publike, a jedan od glavnih ciljeva je da stvore snažnu transgeneracijsku mrežu umjetnika i profesionalaca kroz raznovrsne sadržaje kako onih sa zapadnog Balkana, tako i onih iz ostatka Evrope i svijeta.

Onlajn muzičko takmičenje "Akordeus" podijeljeno je na šest kategorija, a laureati svih kategorija će, osim novčanih nagrada, dobiti priliku da nastupe uživo na gala koncertu u okviru Festivala klasične muzike "Orfej", koji će biti održan u novembru u Istočnom Sarajevu i Sarajevu.

Glasovima publike, jedan od laureata biće proglašen apsolutnim pobjednikom takmičenja i dobiće pehar Festivala klasične muzike "Orfej".

Iz Organizacionog odbora Festivala naveli su da se prijavljivanje takmičara vrši putem formulara koji je dostupan na internet stranici takmičenja /festivalorfej.com/accordeus/, a prijave se šalju do 7. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije