Muzika

Opera Davida Mastikose: "Višnja sa zlatnom košticom" premijerno u Banjaluci

Opera Davida Mastikose: "Višnja sa zlatnom košticom" premijerno u Banjaluci
Foto: Ustupljena fotografija | Opera Davida Mastikose: "Višnja sa zlatnom košticom" premijerno u Banjaluci

BANJALUKA - Kamerna opera "Višnja sa zlatnom košticom" mladog banjalučkog kompozitora savremene umjetničke muzike Davida Mastikose premijerno će biti izvedena u Koncertnoj dvorani Banskog dvora 14. decembra sa početkom u 20 časova.

Opera je inspirisana istoimenim interaktivnim djelom, digitalnim poglavljem romana "Kutija za pisanje" Milorada Pavića, čuvenog srpskog pisca koji je svojevremeno bio nominovan za Nobelovu nagradu za književnost i čija su djela prevedena na više od 80 jezika širom svijeta.

"Glavna uloga je povjerena baritonu Aleksandru Dragojeviću, dok ostale uloge tumače Ivana Milinčić - sopran, Mladen Prodan - tenor, Albina Smajlović Tomić - sopran, glumac Darko Stojić i Ilija Ivanović i Aleksa Stojiljković, studenti glume na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci", saopšteno je iz Banskog dvora.

Praizvedba ove opere ujedno predstavlja i dio doktorskog umjetničkog projekta Davida Mastikose, koji trenutno završava doktorske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

"Kamerni ansambl koji izvodi ovu operu čine Marija Pilipović - pikolo, Maša Brujić - oboa, Danilo Malešević - klarinet, Dejan Trkulja - bas-klarinet, Boris Dukić - saksofon, Alan Husein i Milica Čavić - trube, Sonja Bobrek Savić - klavir, Ivana Šobot - viola, Ozren Ćetojević - violončelo i Đorđe Babić - kontrabas", pojašnjeno je iz Banskog dvora.

Ovaj projekat okuplja više od 40 profesionalaca iz oblasti muzičkih i dramskih umjetnosti, sa akcentom na kadru iz Republike Srpske, a biće realizovan u koprodukciji Udruženja za promociju kulture i umjetnosti "CreArt", "ArtLaba", "Soneta" i Kulturnog centra Banski dvor.

"Osim Davida Mastikose, autorski tim ovog projekta čine regionalno poznati i nagrađivani operski reditelj Ozren Prohić iz Zagreba, producentkinja Sonja Đurić i dirigent Dušan Urošević", zaključeno je u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije