Muzika

Opera SNP u Novom Sadu izvela ulični koncert za sugrađane

Opera SNP u Novom Sadu izvela ulični koncert za sugrađane
Foto: Anadolija | Opera SNP u Novom Sadu izvela ulični koncert za sugrađane

Opera Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu upriličila je večeras mini koncert za stanovnike novosadskog naselja Podbara, što je prvi u nizu koncerata koje će za sugrađane muzičari i pjevači SNP-a tokom prvomajskih praznika izvoditi u vrijeme policijskog sata.

Gromoglasni aplauz s balkona kojim su građani u karantinu nagradili muzičare i soliste, govori da je ova ideja bila pun pogodak, smatraju učesnici današnjeg koncerta.

"Za mnoge je kultura nešto sekundarno, ne od velike važnosti za zdravlje ili život. Ipak, mi ne verujemo da je tako i to nam je pokazalo iskustvo, ali i reakacije koje dobijamo iz celog sveta od početka pandemije. Bella ciao nam je otvorila vrata sveta i jedno pozorište iz Srbije bila je svetska vest, slično je bilo i s prvim ikada onlajn izvođenjem sa skoro 60 adresa sveta, a za svetski dan pozorišta doneli smo umetnost na kućne adrese, u izuzetno emotivnim okolnostima i verujemo da je vreme da nešto slično ponovimo", objašnjava direktor opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Upravo "Bella ciao" bila je numera kojom je završen večerašnji nastup, a stariji od 65 godina imali su priliku da nastup osam članova orkestra i dvoje solista, uz dirigenta iz Italije isprate iz neposredne blizine, jer od 18 sati je dozvoljeno kretanje za ovu starosnu generaciju, dok su oni mlađi ispratili program popularnih operskih klasika sa svojih prozora i terasa.

Članovi Opere SNP navode da su svi koncerti ujedno i znak zahvalnosti za sve one koji su neumorno radili tokom policijskih časova i karantina, od medicinskih radnika, preko medija do pripadnika policije. A iz tog razloga, koncerti se i organizuju uz podršku Policijske uprave Novi Sad.

U narednim danima ovi koncerti održaće se i u drugim dijelovima Novog Sada, ali će koncerti zavisiti od vremenske situacije, pa će u slučaju kiše koncerti biti održani, ali kada ne bude padavina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije