Muzika

Operski ansambli bore se za spas Verdijeve kuće

Operski ansambli bore se za spas Verdijeve kuće
Foto: Ilustracija | Operski ansambli bore se za spas Verdijeve kuće

Italijanski operski ansambli odlučili su da serijom izvođenja djela Đuzepea Verdija širom Italije pomognu svojoj vladi da prikupi sredstva i otkupi dom čuvenog kompozitora nadomak grada Buseto u provinciji Parma na severu Italije i sačuva ga kao dio kulturne baštine.

Verdijeve opere, uključujući Travijatu, Aidu i Otelo, biće do sredine juna izvođene na scenama operskih kuća širom Italije, a prihod će biti prepušten italijanskoj vladi da bi se pomoglo da popuni finanijski nedostatak i otkupi seosku kuću koju je veliki kompozitor sagradio 1851. godine i 50 godina živio u njoj, prenosi londonski Gardijan.

Vila Verdi u Sant’Agata di Vilanovi u blizini grada Buseta u regionu Emilija-Romanja, gde je Verdi rođen, stavljena je na prodaju u oktobru prošle godine nakon dugotrajne svađe među nasljednicima čuvenog kompozitora, prenosi Tanjug.

Verdi je živio najprije u kući svojih roditelja, ali 1851. godine se preselio u novosagrađenu Vilu Verdi u Sant’Agata di Vilanova sa svojom drugom ženom, Đuzepinom Streponi, u kojoj je živio do smrti 1901. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije