Muzika

Oproštaj od Simjanovića: Ne znamo kako dalje bez njega

Oproštaj od Simjanovića: Ne znamo kako dalje bez njega
Foto: Screenshot | Oproštaj od Simjanovića: Ne znamo kako dalje bez njega
Tanjug

Mnoge kolege opraštaju se putem medija i društvenih mreža od filmskog kompozitora i muzičara Zorana Simjanovića koji je preminuo u nedjelju u 75. godini od posljedica kovida-19.

Najviše je od bliskih kolega i prijatelja potresen svakako filmski reditelj i scenarista Goran Marković, koji je izjavio za beogradske medije da je s velikim kompozitorom realizovao svaku sekundu materijala koji je radio na filmu, televiziji i pozorištu i da mu stvarno nije nimalo jasno kako će dalje bez njega.

"Ono što je kod njega najlepše je to što su sve njegove kompozicije sasvim različite i nikada nije dozvolio da liči na sebe", istakao je Marković govoreći o preminulom prijatelju i kolegi, profesoru primijenjene muzike na FDU, gdje i reditelj predaje.

Simjanović je Markoviću bio tokom cijele karijere nerazdvojni saradnik, čije filmove je krasila upravo ta neprolazna i nezaboravna muzika - "Specijalno vaspitanje", "Nacionalna klasa", "Majstori, majstori", "Variola vera", "Tajvanska kanasta", "Već viđeno", "Tito i ja", "Urnebesna tragedija", "Kordon", "Turneja", "Falsifikator" kao i posljednji film i mini-serija "Delirijum tremens" (2019).

Kompozitor je bio veoma uspješan i kao pedagog, predavao je na Fakultetu dramskih umetnosti i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kao i na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, mnogima omiljen profesor u svakom pogledu.

Kao jedan od najplodnijih autora potpisao je na stotine tema i prateće muzike za film, televiziju i pozorište, i prema riječima muzičkog novinara i publiciste Predraga Pece Popovića, priča o beogradskoj popularnoj muzici je nezamisliva bez Zorana Simjanovića.

Kako je podsjetio Popović, Simjanović je bio originalni učesnik u osnivanju "Silueta", druge beogradske grupe po nastanku, a onda kasnije i vođa značajne pop atrakcije "Elipse".

Kako je naglasio Popović za beogradske medije, muzičar je bio veliki autoritet u svome poslu, ali i dobitnik najvećih nagrada.

"Bio je muzički školovan, ali se nije stideo da pripada onom žanru - rokenrolu, koji u početku nije imao ni ugled ni poštovanje. On je bio jedan od ključnih učesnika tog velikog puta od nepoštovanja do ugleda. Odlaskom Zorana Simjanovića beogradska muzička scena više nikada ne može biti ista", zaključio je Popović.

Operska umjetnica Katarina Jovanović samo je kratko napisala na Facebooku - "Moj dobri duh" uz fotografiju omiljenog kompozitora Simjanovića.

Svi ostali su se opraštali upravo tako što okače sliku ili pjesme, muzike iz popularnih filmova i TV serija kao što je "Balkan ekspres" ili "Grlom u jagode".

"Hvala, profesore, za sve, neka te anđeli čuvaju", riječi su rediteljke Ane Marie Roši, poznate po filmu "Ajvar".

Režiser i scenarista uspješnog filma i serije "Južni vetar" Miloš Avramović kratko se oglasio na istoj društvenoj mreži - "Maestro, počivaj u miru".

Glumac Ivan Tomić je zapisao svoje misli povodom ovog iznenadnog gubitka - "Nek" ti je laka zemlja i hvala za muziku".

"Kakva sumorna godina. Ode još jedan velikan. R.I.P. Zoran Simjanović", napisala je pevačica Julijana Vincan i okačila svoju obradu njegove pjesme "Cveta trešnja" iz filma "Sabirni centar".

Džez pijanista Vasil Hadžimanov, koji je nažalost nedavno ostao bez oca Zafira Hadžimanova, zbog iste bolesti kovid-19, na svom Facebook profilu objavio je svoj video kako svira na klaviru kultnu instrumentalnu temu iz serije "Grlom u jagode".

Ispod tog video-audio zapisa naveo je sljedeće riječi: "Za Simketa i celu jednu neponovljivu generaciju koja nam odlazi".

Pozorište za djecu "Boško Buha" na svom Facebooku nalogu objavilo je oproštajne riječi: "Šta lepše čovek može da ostavi ovom svetu nego muziku... Hvala, maestro!".

Kompozitor Kornelije Kovač je za medije rekao da je ovo veoma veliki gubitak i da su svi šokirani što su izgubili uspješnog čovjeka koji je predavao o muzici i na fakultetima, ali ne samo to, već je napisao toliko muzičkih tema za filmove.

"Toliko godina je u opticaju sa uspešnim radom i to što smo ga izgubili u trenutku veliki je šok", ističe Kovač i dodaje da su se veoma poštovali uvijek, i navijali jedan za drugog u karijeri.

"Naravno, bilo je male konkurencije, jer smo i on i ja učestvovali na najvećem filmskom festivalu u to vreme sa svojim projektima, u Puli, ali nikada nije bilo sujete i uvek smo se radovali uspehu, bez obzira ko osvoji nagradu", naglasio je legendarni muzičar o svom kolegi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije