Muzika

Otašević: Program sastavljen od bisera muzike srpskih kompozitora

Otašević: Program sastavljen od bisera muzike srpskih kompozitora
Foto: Banjalučka filharmonija | Otašević: Program sastavljen od bisera muzike srpskih i stranih kompozitora

BEOGRAD - U punoj sali Narodnog pozorišta, veliki simfonijski orkestar Banjalučke filharmonije izveo je koncertni program sastavljen od najpoznatijih kompozicija domaćih i stranih kompozitora i time je manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" otvorena u Beogradu.

Orkestrom je dirigovala gostujući dirigent Banjalučke filharmonije Branka Radošević Mitrović, dok su solisti na koncertu bili Snježana Savičić Sekulić - sopran, primadona Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Minja Šukalo - sopran, mlada nada operske muzike iz Banja Luke i Vasa Stajkić - bariton, prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

"Nakon dugog i teškog perioda izolacije uzrokovane epidemiološkim mjerama zbog epidemije kovid-19, naš simfonijski orkestar, orkestar Banjalučke filharmonije je nastupio u Narodnom pozorištu u Beogradu. Za nas je to bila velika čast da se ponovo predstavimo beogradskoj publici sa kojom smo proslavaljali naše ponovo viđenje. Mi smo nastupili u Narodnom pozorištu i 2019. godine u okviru zatvaranja ove divne manifestacije, ali ovaj naš koncert na otvaranju ovogodišnjih "Dana Srpske" je predstavljao i dugo očekivani povratak muzici i koncertnim izvođenjima uživo, na kojima je veza publike i izvođača najjača i to su trenutci koji je svaki put drugačije dožive i od strane nas na bini i od strane publike", rekao je Ivan Otašević, direktor Banjalučke filharmonije.

Dodaje da je program sastavljen od bisera muzike srpskih i stranih kompozitora i da su se trudili da redoslijed kompozicija bude dovoljno homogen i bez pauze i prevelikog odstupanja iz žanra, ali da nosi potrebnu dinamiku raznovrsnosti.

"To je publika i osjetila i zahvalno nam uzvratila na naše odlično muziciranje aplauzima i pozivima na "bis". Branka Radošević Mitrović je dobro i sigurno vodila muzičare i soliste koji su izvanredni i nastup sa tako kvalitetnim umjetnicima predstavlja jako važan segment u razvoju mladih muzičara Banjalučke filharmonije", kaže Otašević.

Istakao je da su kultura i muzika univerzalni i jedinstveni jezici i jednako ih razumiju svi ljudi, i svuda se u svijetu tretiraju kao vrhunska dostignuća gradova, naroda i država.

"Mi se nadamo toj poziciji kako bi popunili dio koji nedostaje u kulturnom mozaiku Banja Luke i Republike Srpske. Banjalučka filharmonija svakim svojim koncertom pravi korake ka svojoj institucionalizaciji, koju željno očekujemo već deceniju. Do sada smo nastupili na preko 150 koncerata u Austriji, Italiji, Švedskoj, Grčkoj, Srbiji, Federaciji Bosne i Hercegovine i mislim da u Republici Srpskoj nema grada gdje nismo nastupili. Imali smo i koncert sa čuvenim Stefanom Milenkovićem sa kojim smo postavili rekord u broju naše publike - na koncertu Stefana Milenkovića i Banjalučke filharmonije ispred Kulturnog centra Banski dvor je prisustvovalo 10.000 Banjalučana. To je bilo zaista neponovljivo osjećanje", kazao je Otašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije