Muzika

Otašević o institucionalizaciji filharmonije: Ogroman korak za kulturu RS

Otašević o institucionalizaciji filharmonije: Ogroman korak za kulturu RS
Foto: Ustupljene fotografije | Otašević o institucionalizaciji filharmonije: Ogroman korak za kulturu RS

BANJALUKA - Nakon 12 godina postojanja Banjalučka filharmonija će biti institucionalizovana, a Republika Srpska će time konačno dobiti svoju filharmoniju koja će djelovati u okviru Narodnog pozorišta RS u Banjaluci.

Potvrđeno je ovo juče na sastanku Natalije Trivić, ministarke prosvjete i kulture RS, i Dijane Grbić, v.d. direktora Narodnog pozorišta RS.

"U okviru nacionalnog teatra biće formirana filharmonija Narodnog pozorišta, koja će, pored učešća u programskoj djelatnosti pozorišta, svakako biti ravnopravan učesnik u različitim manifestacijama od republičkog značaja", rekla je Trivićeva, izražavajući radost što će Republika Srpska konačno dobiti svoju filharmoniju.

Inicijativa da Banjalučka filharmonija bude institucionalizovana postoji duži period, a Ivan Otašević, direktor ovog orkestra, kaže za "Nezavisne" da je ovo sjajna i radosna vijest koja će omogućiti široku paletu muzičko-scenskih događaja te izvođenje opereta i mjuzikla, koji su sve popularniji u svijetu.

"Budući da smo inicirali čitavu priču drago mi je da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS uvidjelo naše sposobnosti i da smo dokazali da možemo da prezentujemo i u svijetu i kod nas naše talente i sve ono što radimo. Ponosni smo i ovo je ogromna stvar za kulturu Republike Srpske", kazao je Otašević, dodajući da su kroz sve ove godine održali brojne koncerte u zemlji i inostranstvu, koji su bili izuzetno posjećeni.

Napomenuo je da će mladi kadrovi, koji su do sada mogli samo da sanjaju o svom radnom mjestu po upisu akademije, sada konačno moći i da vide isto, te dodao da je zahvalan premijeru RS Radovanu Viškoviću, ministarki prosvjete i kulture RS Nataliji Trivić, njihovoj publici, ali i članovima ove filharmonije na istrajnosti.

Na sastanku u NP RS Trivićeva je napomenula da je ova pozorišna kuća uspjela da realizuje planirane programske aktivnosti u ovoj godini, uz sva ograničenja uzrokovana epidemiološkom situacijom.

"Jedna od tema razgovora bila je i razmatranje mogućnosti da pojedine predstave Narodnog pozorišta Republike Srpske gledaju svi učenici u Republici Srpskoj, s obzirom na to da smo dužni obezbijediti decentralizaciju kulture te da se neke predstave poklapaju sa lektirama u srednjim školama", rekla je Trivićeva.

Dijana Grbić, vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta RS, istakla je da je radna atmosfera u ovoj instituciji relaksirana i da su u narednoj godini planirane četiri premijere. Ona kaže da je raduje što će u narednoj godini u okviru pozorišta biti uspostavljena i filharmonija jer će to sigurno obogatiti program nacionalnog teatra, a na radost publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije