Muzika

Otkazivanje "Exita" ne utiče na domaće festivale

Otkazivanje "Exita" ne utiče na domaće festivale
Foto: Ilustracija | Otkazivanje "Exita" ne utiče na domaće festivale

Organizatori muzičkog festivala "Exit", koji je trebalo da bude održan od 13. do 16. avgusta u Novom Sadu, obavijestili su javnost da je jubilarno 20. izdanje festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi otkazano.

"Kako se nakon našeg posljednjeg obraćanja zdravstvena situacija u zemlji nažalost nije popravila, a imajući u vidu da su nam zdravlje i bezbjednost svih učesnika festivala na prvom mjestu, obavještavamo vas da se obilježavanje 20 godina festivala 'Exit' definitivno neće održati od 13. do 16. avgusta ove godine na Petrovaradinskoj tvrđavi. Novo pomjeranje datuma festivala je jedan obiman i sveobuhvatan proces, koji iziskuje vremena, pa vas molimo za još malo strpljenja. Do kraja mjeseca ćemo objaviti datume za 'Exit 2021', a uskoro stiže i obavještenje u vezi s prijavama i opcijama za refundacije", navedeno je na sajtu "Exita".

Otkazivanje najvećeg regionalnog festivala nije pomjerilo planove domaćih muzičkih festivala, koji ostaju pri prvobitnim datumima, ali uz redovno praćenje epidemiološke situacije.

Dubravko Suvara, organizator "Nektar OK festa", istakao je za "Nezavisne" da je festival na Tjentištu u stalnoj komunikaciji sa institucijama, te da se nada stabilizaciji situacije i normalizaciji odnosa.

"Pod time ne mislimo na normalizaciju da bude sve po starom, već neke stvari treba poštovati. Imali smo najavu ministarke iz Vlade RS Natalije Trivić koja kaže da očekuje od 1. septembra redovnu školsku nastavu, ja ne vidim onda nijednu epidemiološku prepreku da se i festival održi", zaključio je Suvara.

Direktor "Nektar OK festa" dodaje da će više informacija o narednim koracima imati 20. jula ili 4. avgusta.

"Ako će granice sa zemljama regiona biti zatvorene, ja ne očekujem da će  ijedan izvođač i bend ili posjetilac biti 14 dana u izolaciji. U tom slučaju treba da kažemo da apsolutno ne postoje uslovi za održavanje festivala. Sa druge strane, interes publike za festival postoji. Mi smo spremni, sponzori festivala su tu uz nas, ali i jedni i drugi cijene da nećemo uraditi nešto što nije u skladu sa epidemiološkim mjerama", poručio je Suvara.

Napomenuo je da su u stalnoj komunikaciji sa Institutom za javno zdravstvo RS i sa Kriznim štabom, te da je 4. avgust posljednji datum kada bi morali znati konačno stanje.

"Ako je stabilna situacija za pokretanje školske godine, ja ne vidim onda šta je problem da mi pod epidemiološkim mjerama organizujemo festival na otvorenom. Ako to ne bude moguće, onda čekamo iduću godinu. Napominjem, zemlje regiona poput Hrvatske i Makedonije održavaju koncerte i festivale uz određena ograničenja. Ako u Hrvatskoj prihvataju ova ograničenja, onda možemo i mi", poručio je Suvara.

Muzički festival "Nektar OK fest" trebalo bi da bude održan od 14. do 17. avgusta na Tjentištu, gdje će se predstaviti brojni domaći i regionalni muzičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije