Muzika

Otvoren festival Mediteranske note u Tivtu

Otvoren festival Mediteranske note u Tivtu
Foto: N.N. | Otvoren festival Mediteranske note u Tivtu

TIVAT - Koncertom Baibe Skride i solista Menjuhinove akademije u Centru za kulturu Tivat počeo je drugi po redu festival Mediteranske note koji će ugostiti najveće svjetske virtouze.

Otvaranjem festivala obilježen je i Svjetski dan muzike, ali i zvaničan početak ljeta.

Festival će trajati do 29. juna i predviđeno je ukupno sedam koncerata, saopštili su organizatori. Četiri će se održati u Centru za kulturu Tivat, na Maloj sceni, dva u Luštici Bay, a završni koncert, Robi Lakatoš će imati 29. juna u Porto Montenegru.

Svi koncerti počinju u 21.30 sati, a ulaz na sve koncerte je slobodan.

Tokom devet dana festivala, Tivat će biti muzička prestonica ovog dijela svijeta, u kojoj će se predstaviti neki od najvećih svjetskih virtuoza, poznatih po nastupima u koncertnim dvoranama Njujorka, Pariza, Berlina.

Solisti Menjuhinove akademije, nastupiće na Luštici 22. juna. Ansambl čine mladi violinisti, violisti i čelisti izuzetnog talenta, čija se virtuoznost smatra svojevrsnom atrakcijom na klasičnoj sceni i koji nastupaju na najprestižnijim koncertnim podijumima u svijetu.

Kvartet Energie Nove iz Švajcarske i Irina Zaharenkova iz Estonije nastupiće 23. juna, a gudački Trio Skride će izvesti ekskluzivan koncert u Chedi hotelu u Luštici Bay, 24. juna.

Trio koga čine Nino Gvetadze, jedna od najuglednijih pijanistkinja i kamernih umetnica današnjice, Oleg Kaskiv, jedan od najtraženijih solista i kamernih muzičara svjetskog renomea, ujedno i jedan od najuticajnijih pedagoga nastupiće i Milan Reriha, virtuoz na klarinetu svetske reputacije, redovni kao solista vodećih orkestara nastupiće 25. juna.

Gudački sekstet će se predstaviti publici 27. juna, a festival se svečano zatvara 29. juna koncertom Roby Lakatoš tria i Crnogorskog Simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Nade Matošević, u Sinhro Hali u Porto Monetenegru.

Cilj festivala Mediteranske note je da zaživi kao tradicionalna manifestacija po kojoj će Tivat i Crna Gora biti prepoznatljivi kao destinacija izvrsne kulturne i umjetničke ponude.

Ulaz za sve posjetioce je slobodan, zahvaljujući pokroviteljstvu Opštine Tivat, Ministarstva kulture, Porto Montenegra i Luštice Bay, što predstavlja svojevrsni poklon za naše sugrađane i sve goste crnogorskog primorja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije