Muzika

Otvoreni "Dani harmonike" u Ugljeviku

Otvoreni "Dani harmonike" u Ugljeviku
Foto: N.N. | Otvoreni "Dani harmonike" u Ugljeviku

UGLJEVIK - U opštini Ugljevik večeras je otvorena 16. muzička manifestacija "Dani harmonike" koji je u kategoriji solista okupio 150 takmičara iz 15 zemalja.

Jedan od najpriznatijih svjetskih izvođača akademske harmonike u svijetu Jurij Šiškin iz Rusije istakao je da više od decenije posmatra razvoj Festivala "Dani harmonike".

"Snovi se ostvaruju, ali snovi i mašta nisu dovoljni nego je potrebno mnogo raditi, a u organizaciji ovog festivala su ljudi koji imaju ciljeve i pravilno rade da snovi postaju stvarnost", istakao je Šiškin, te čestitao organizatorima jer su dostigli visok nivo i reputaciju u svijetu.

Organizator Festivala profesor harmonike Slaviša Perić izjavio je da je ovo jedan od najprestižnijih Festivala u svijetu koji okuplja najkvalitetnije takmičare.

"Članovi žirija su najeminentniji pedagozi koji dolaze sa renomiranih muzičkih akademija", istakao je Perić.

Predsjednik Svjetske asocijacije harmonikaša Mirko Patarini, koji je nekoliko puta nastupao na "Danima harmonike", rekao je da će publika uživati u predstojećim danima Festivala.

"Ovdje su svi prijateljski raspoloženi i zahvalan sam Slaviši Periću i načelniku Vasiliju Periću jer je Festival uvijek predivno organizovan", izjavio je Patarini, prenosi Srna.

Sekretar ambasade Ruske federacije u BiH Igor Gladkov pozdravio je učesnike Festivala, te izrazio zadovoljstvo što na ovoj smotri harmonike učestvuju harmonikaši iz Rusije što je, kaže, dokaz da su kulturne veze između Rusije i Republike Srpske jake.

Manfestaciju je otvorio načelnik Ugljevika Vasilije Perić koji je istakao da je zahvaljujući ovom Festivalu ime Ugljevika ucrtano na kulturnoj mapi Evrope, te da su za to najzaslužniji umjetnici i njihovi učenici koji su proteklih godina učestvovali na ovoj smotri harmonike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije