Muzika

Ove godine najjači EXIT do sada

Ove godine najjači EXIT do sada
Foto: N.N. | Ove godine najjači EXIT do sada

Za manje od mjesec dana počinje EXIT, a već je zaokružen dugačak spisak nekih od najvećih svjetskih muzičkih zvijezda.

Strani mediji i muzički kritičari utrkuju se sa pohvalama za muzički program ovogodišnjeg festivala, za koji se slažu da je najjači do sada.

Na jednom mjestu okupiće se legendarni umjetnici koji i dalje suvereno vladaju svjetskom scenom, ali i najpopularniji heroji novih generacija čiji globalni hitovi broje više desetina milijardi YouTube pregleda!

Na EXIT dolazi i jedan od najvećih rok bendova svih vremena "The Cure", ali i mladi rokenrol bend o kome se trenutno najviše priča u svijetu  "Greta Van Fleet"!

Tu je jedan od najcjenjenijih svjetskih repera Skepta, ali i nova hiphop princeza IAMDDB, te najčuveniji DJ svih vremena Carl Cox i danas najpopularnija DJ zvijezda nove generacije Amelie Lens.

Desetine i desetine najslušanijih hitova današnjice na EXIT lično donose njihovi autori, kao što je to trenutno veoma aktuelna američka grupa "The Chainsmokers", ali i francuski genijalac čiji svaki singl broji stotine miliona, pa i milijarde YouTube pregleda  DJ Snake!

Hitove za najveće svjetske festivale donose i kraljevi "Tomorrowlanda", DJ duo Dimitri Vegas & Like Mike, ali i još jedno belgijsko čudo sa vrhova svjetskih toplista  "Lost Frequencies"!

Najveći trap hit do sad na festival donosi lucidni Desiigner, čiji nastupi uživo su apsolutni praznici pozitivne energije, dok će jednako zarazne melodije doneti i njujorški hit duo Sofi Tukker.

Famozni kantautor moćnog glasa i vlasnik jednog od najboljih albuma ove godine Tom Walker natjeraće cijeli EXIT da pjeva njegovu himnu "Leave a Light On", dok će s heroji "Chase&Status" i "Dub FX" sa publikom na glavnoj bini proslaviti desetogodišnjicu čuvene muzičke kuće UKF!

Njima će se na glavnoj bini pridružiti i višestruko platinasti DJ duo Filatov & Karas, elektronska zvijezda koja svoj zvuk pakuje u "future funk" ruho i koja je nedavno objavila novi album, "GriZ", dok na žurku stiže i misteriozna Belgijanka i DJ u usponu MATTN.

Ipak, kako organizatori predviđaju, najviše i najduže će se plesati uz ovogodišnju AllStar postavu spektakularne "mts Dance Arene", na kojoj se uz Coxa i Amelie na spisku nalaze i praktično svi najtraženiji izvođači današnje elektronske scene, kao što su Paul Kalkbrenner, Solomun, Tale of Us, Charlotte De Witte, Boris Brejcha, Peggy Gou, Maceo Plex, Jeff Mills, Dax J, Monika Kruse i brojni drugi.

I "Addiko Fusion" bina pomiješaće nasljeđe, današnjicu i aktuelne tokove, od maestralnog šansonjera Zvonka Bogdana i ska legendi "The Selecter", preko metal dive Tarje i 30. godišnjice "Atheist Rapa" u originalnoj postavi, pa sve do regionalnih zvijezda kao što su Senidah, Fox i Surreal ili fascinantnog sastava "Svemirko". Na peto izdanje "No Sleep Novi Sad" bine dolaze underground heroji, kao što su Lee Burridge, DVS1, I Hate Models, Giorgia Angiuli, Blawan, Sebastien Leger, 999999999, SDHW & Obscure Shape, Boston 168 i mnogi drugi. Žestoka "Explosive" bina ove godine podigla je i sopstvenu ljestvicu uz "White Chappel", "Arcturus", "Soilwork", "Entombed AD", "Total Chaos", "Peter and The Test Tube Babies" i desetine drugih. Ipak, čak i sve to samo je dio cijele slike koju čini još preko hiljadu akreditovanih umjetnika iz cijelog svijeta, koji će se od 4. do 7. jula rasporediti na preko četrdeset bina i muzičkih zona širom Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu.

ZBOG NJIH STIŽE NAJJAČI EXIT:

"The Cure"

Jedan od najvećih bendova u istoriji muzike konačno stiže u Srbiju uz punokrvni koncert od preko dva i po sata na otvaranju EXITa, 4. jula! Britanske legende slave 40 godina rada uz isto toliko hitova, a od ove godine su i u Rokenrol dvorani slavnih, zbog čega su "The Cure" apsolutni hedlajneri na najvećim svjetskim festivalima, a dolaze nakon ličnog insistiranja da sviraju na EXITu!

Carl Cox

Najpopularniji DJ svih vremena potvrdio je povratak kralja na legendarnu "Arenu" za desetogodišnjicu od nastupa na EXITu 2009. godine, koji se ubraja među najvažnije u istoriji elektronske muzike. "To je bilo jedno od mojih najboljih iskustava", potvrdio je Cox i dodao: "Novac ne može da kupi taj osjećaj, ovdje moraš da daš svoju dušu, da budeš ono što jesi i to je zaista posebno kod EXITa!"

"The Chainsmokers"

Trenutno najtraženije svjetske mainstream zvijezde samo za pet godina sakupile su vrtoglavih 10 milijardi YouTube pregleda, uz čak 76 nominacija i 24 priznanja, među kojima su "Grammy", MTV i "Billboard" nagrade! Pored planetarnih hitova, među kojima su "Closer" i "Don’t Let Me Down", sve topliste osvojila je i saradnja sa grupom "Coldplay".

"Greta Van Fleet"

Strani mediji nazivaju ih "spasiocima rokenrola", a ove mlade dobitnike "Grammyja" redom su pohvalili velikani, poput Roberta Planta, Slasha i Eltona Johna! Najupečatljiviji rokenrol bend današnjice rasprodao je kompletnu turneju uz prvo mjesto američke topliste, a "Forbes" magazin ih je uvrstio na listu najuticajnijih svjetskih ličnosti ispod 30 godina!

Skepta

Jedan od najvještijih svjetskih repera, aktivista, producent, a doslovno i počasni poglavica u Nigeriji, nakon prošlogodišnjeg hita "Praise the Lord" objavio je novi album "Ignorance is Bliss", za koji kritičari pišu da je uspio nemoguće  da nadmaši i prethodni, višestruko nagrađivani "Konnichiwa"! Njegova harizma očarala je i Naomi Campbell, za koju se spekuliše da je s njim u vezi.

Amelie Lens

Ni nebo nije dovoljna granica za beskrajno talentovanu Belgijanku. Ove godine je u najboljim terminima na EXITu i svim drugim najvećim festivalima, a ispuniće joj se jedna od najvećih želja s početka karijere od prije deset godina, da zatvori moćnu "mts Dance arenu"!

DJ Snake

Jedan od najpopularnijih izvođača današnjice donosi najslušanije hitove svijeta "Taki Taki", "Lean On" i "Turn Down for What", koji zajedno broje preko osam milijardi YouTube pregleda. Svjetski muzičari poput Lady Gage, Ed Sheerana, Cardi B i Skrillexa utrkuju se da sarađuju s njim, a Justin Bieber je u tome i uspio gostujući mu na numeri "Let Me Love You"!

IAMDDB

Nova zvijezda na hiphop nebu munjevitom brzinom osvaja svijet uz unikatnu trapjazz fuziju. BBC je to predvidio kada je njen zvuk proglasio za jedan od vodećih danas, a početkom ove godine dobila je mjesto i na "Forbesovoj" listi najuticajnijih mladih Evropljana.

Dimitri Vegas & Like Mike

Belgijska braća grčkog porijekla godinama unazad su zvanično najbolje rangiran DJ duo na čuvenoj "Top 100 DJs" listi DJ Maga, na kojoj su sa jednim prvim i čak četiri druga mjesta ostavili iza sebe imena kao što su David Guetta, Hardwell, Calvin Harris i Skrillex!

Peggy Gou

Korejska umjetnica sa sjedištem u Berlinu svojim besprijekornim muzičkim, ali i modnim talentom zaludjela je ljubitelje elektronske scene. Njeni DJ setovi pronašli su put do najvećih pozornica svijeta, a ovog ljeta vrijeme je došlo da zakorači i na kolosalnu "Arenu", na kojoj i najveće legende imaju tremu!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije