Muzika

Ove godine nema Demofesta

Ove godine nema Demofesta
Foto: Ilustracija | Ove godine nema Demofesta

Nakon jedanaest godina i isto toliko uspješnih izdanja, banjalučki Demofest odlazi na kratku pauzu, najavili su organizatori festivala.

Iako su Banjalučani i ljubitelji alternativnog zvuka iz čitave regije već navikli da svakog jula tvrđava Kastel postane centar nove muzičke scene, ovog ljeta se to neće desiti.

Vijest o otkazivanju festivala pokrenulo je niz glasina, a najviše ih je bilo vezano za otkazivanje saradnje sponzora festivala, što je direktor Demofesta Brankica Janković u izjavi za 'Nezavisne' negirala.

"Ugovori sa većinom sponzora su višegodišnji i mnoge smo morali da raskinemo tako da sponzori nisu razlog. Koristim ovu priliku da im se zahvalim za 11 divnih godina saradnje i podrške. Ovo je poslovna odluka sa osnovnom idejom da probamo napraviti 'Demofest' dostupan svima i u svakom trenutku što bi rekli prodavci Internet bankarstva", istakla je Brankica Janković.

U prethodnim godinama su, zahvaljujući ovom festivalu, upravo u Banjaluci započele karijere regionalnih zvijezda nove generacije, poput grupa M.O.R.T. i ZAA, dok su ovaj grad posjetila velika svjetska imena kao što su Mando Diao, Guano Apes, Kelis, Stereo MCs, Kosheen, The Sisters of Mercy, Asian Dub Foundation.

Vijest o gašenju festivala posebno je pogodila bendove kojima je Demofest bio ulaznica do srca velikog broja publike. Da li će otkazivanje festivala uticati na regionalnu muzičku scenu direktor festivala kaže da ostaje da se vidi.

"Vrijeme je najbolji sudija. Ne bih ništa prognozirala. Obećavam da ćemo vrijedno raditi i kroz promociju nadoknaditi bendovima propušteno", istakla je Brankica Janković.

Jedan od bendova koji se predstavio publici sa pozornice Demofesta je i sastav '5Rolej' iz Banjaluke. Frontmen i gitarista ovog benda Marko Kelečević ističe da je gašenje festivala veliki udarac za lokalnu muzičku scenu.

"Gašenje Demofesta je veliki gubitak za Banjaluku i mlade muzičare. Naročito je veliki gubitak za lokalnu muzičku scenu i trud muzičara i bendova koji su tražili svoje mjesto u tih 30 bendova svake godine, što znam iz ličnog iskustva da nije lako. Mi iz sastava '5Rolej' smo imali čast da nastupimo na Demofestu u takmičarskom programu kao jedan od dva banjalučka benda i to ćemo zauvijek pamtiti", rekao je Kelečević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije