Muzika

Ovogodišnji sabor u Guči bez estradnih zvijezda

Ovogodišnji sabor u Guči bez estradnih zvijezda
Foto: Ilustracija | Ovogodišnji sabor u Guči bez estradnih zvijezda

Iako će 57. sabor trubača u Guči biti formalno otvoren u četvrtak podizanjem zastave kod spomenika trubaču, one koji tamo budu prisutni večeras očekuju dva trubačka koncerta ili, kako to kažu u Guči - trubačke poslastice.

Program manifestacije, koja svakog avgusta u grad od dvije hiljade stanovnika dovede skoro milion ljudi, večeras u 20 časova otvoriće polufinale seniorskih trubačkih orkestara, čiji će pobjednik u subotnjem takmičenju uz još četiri orkestra pokušati da osvoji nagradu festivala.

Odmah nakon polufinala, u 21 čas predviđen je koncert miljenika publike na prošlogodišnjem Dragačevskom saboru trubača, Marka Gligorijevića, koji će sa svojim orkestrom podgrijati atmosferu i pripremiti publiku za koncert orkestra "Dragačevske trube", kojeg će u 22 sata, kao vokalni solista pratiti poznati dragačevski pjevač Rade Jorović.

Za večeras je predviđen i nastup pjevačke grupe iz sela Puhova "Srpska šajkača", a ove godine, kako su najavili organizatori, festival trube u Guči imaće mnoge novine.

Te novine, kako je izjavio Slobodan Jolović, predsjednik Saborskog odbora, u suštine i nisu nove u pravom smislu te riječi, jer se sabor trubača, zapravo vraća trubi, svojoj tradiciji i vrijednostima.

Pored ove nove-stare vijesti, koja isključuje nastupe "Galije", "Riblje čorbe" i ostalih estradnih umjetnika koji nemaju veze s trubom, a koji su prethodih godina u Guči gostovali kao glavne atrakcije, dolazi i ona najdraža novina za ljubitelje trube - ulaz na sve programske manifestacije biće u potpunosti besplatan.

Dragačevski sabor trubača, koji traje do nedjelje, 13. avgusta, kako je izvijestio Jolović, podiže sve rampe sa prilaznih puteva i ovaj put posjetiocima obezbjeđuje dovoljno prostora kako bi imali čak i besplatan parking.

Jolović je naveo da se neplaćanjem parkinga i ulaza za koncerte, saborašima ostavlja mogućnost da sa svojim porodicama, prijateljima, poslovnim partnerima taj novac potroše "pod šatorima, a neki dinar daju i trubačima". Pored nabrojanih, novina je i da je došlo do promjene u Pravilniku o takmičenju.

"Želeli smo da eliminišemo mogućnost da jako mladi ljudi postaju majstori trube, pod okolnostima koje bi mogle da se analiziraju, sa tri osvojene nagrade publike. Od ove godine majstori trube će moći da postanu oni koji su osvojili najmanje dve nagrade stručnog žirija, a jedna im se priznaje nagrada od žirija publike", istakao je Jolović.

Nataša Majstorović, vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu i sport opštine Lučani, izjavila je da je ta ustanova organizator kulturno-umjetničkog programa na ovogodišnjem saboru trubača i da se očekuje učešće velikog broja kulturno-umjetničkih društava, pjevačkih grupa i trubača te gosti iz Italije, Portugala, Makedonije, Slovenije, Poljske, Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije