Muzika

Pandurević: Gusle i epsku narodnu poeziju što više približiti narodu

Pandurević: Gusle i epsku narodnu poeziju što više približiti narodu
Foto: Srna | Pandurević: Gusle i epsku narodnu poeziju što više približiti narodu

Epska narodna poezija i pjevanje uz gusle su najveća riznica mudrosti sadržana na jednom mjestu i zato ih treba što više približiti srpskom narodu, rekao je večeras predsjednik Saveza guslara Republike Srpske Miladin Pandurević.

On je, na otvaranju finalne večeri 27. Festivala guslara Republike Srpske u Bileći, rekao da je, bez obzira na to što pokušavaju da odnjeguju gusle i epsku narodnu poeziju, svake godine sve manje guslara koji nastupaju na festivalima.

"Prije pet godina na audiciju je dolazilo više od 100 guslara, a sinoć su u polufinalnom programu bila 42 guslara", rekao je Pandurević novinarima i podsjetio da su 2018. godine gusle i pjevanje uz gusle upisane u nematerijalnu listu kulturnog stvaralaštva čovječanstva Uneska.

Pandurević je naveo da u finalu nastupa 20 guslara iz Hercegovine, Romanije, Krajine, te da su učesnici festivala iz Trebinja, Bileće, Gacka, Nevesinja, Foče, Pala, Višegrada, Bijeljine i Istočnog Starog Grada.

On je istakao da se Festival svake godine održava u drugom mjestu, a domaćin je jedno od 16 društava, članica Saveza.

Prema njegovim riječima, o pobjedniku odlučuje kvalitet pjevanja, guslanja, dramski nastup guslara, melodija, kao i kvalitet pjesme.

Guslar iz Gacka Nikola Bošković kaže da uz gusle pjeva gotovo 30 godina jer, kako navodi, podneblje Hercegovine to nalaže, a i zato što treba čuvati tradiciju.

On je rekao da ima i dosta mladih guslara, ali da bi trebalo da ih ima i više, te smatra da će gusle opstati kao što su kroz vijekove opstajale.

Slavko Goranović iz Nikšića, koji večeras pjeva za guslarsko društvo "Vojvoda Vlatko Vuković" iz Bileće, rekao je da je ovo divno veče, lijepo druženje i manifestacija na koju se uvijek rado odaziva.

"A gusle same pričaju o svima nama", rekao je Goranović.

Zoran Golubović iz Guslarskog društva "Starina Novak" sa Pala izrazio je očekivanje da će biti sve više mladih ljudi koji će svirati na ovom narodnom instrumentu i prihvatiti da baštine i održavaju taj srpski izvorni instrument kao bastion i temelj koji je srpsku kulturu, tradiciju i istoriju sačuvao do danas.

On je rekao da žiriju večeras nije lako, jer su svi dobri, a kako kaže, o pobjedniku će odlučiti samo trenutno raspoloženje guslara.

Najmlađi učesnik Festivala je devetnaestogodišnji guslar Mitar Višnjić iz Trebinja.

Festival guslara Republike Srpske održava se u Domu kulture "Jevto Dedijer" u Bileći u organizaciji Udruženja guslara i epskih pjesnika "Vojvoda Vlatko Vuković" iz Bileće i Udruženja guslara "Vojvoda Gligor Milićević" iz Bileće.

O najboljima odlučuje stručni žiri u sastavu Rajo Vojinović - predsjednik, te Momčilo Golijanin, Kosta Plakalović, Dragan Aćić i Boris Stanišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije