Muzika

Peticije protiv nastupa makedonskog predstavnika na Evroviziji

Peticije protiv nastupa makedonskog predstavnika na Evroviziji
Foto: Screenshot/YouTube | Peticije protiv nastupa makedonskog predstavnika na Evroviziji

Prašina koja se ovih dana podigla zbog spota za pjesmu "Here I stand", ovogodišnjeg makedonskog predstavnika na Evroviziji Vasila Garvanlieva ne jenjava, posebno nakon što je priznao da ima makedonsko i bugarsko državljanstvo.

Garvanliev pored makedonskog ima i bugarski pasoš s obzirom na to da je njegova baba porijeklom iz Bugarske i tamo je imala dalju rodbinu.

Informacija da Garvanliev ima i bugarsko državljanstvo izazvala je lavinu reakcija na društvenim mrežama, gdje je pokrenuta peticija kojom se traži da on ne predstavlja Sjevernu Makedoniju na ovogodišnjem takmičenju za Pjesmu Evrovizije.

Društvenim mrežama trenutno kruže dvije predstavke od kojih se u jednoj traži da

Makedonska radio televizija odmah povuče nastup Garvanlieva na Evroviziji 2021.

Kao argumenti se navodi da on ne predstavlja Makedoniju, da je u intervjuu za Evroviziju navodno slučajno istakao da ima i bugarsko državljanstvo, jer je rođen u Strumici, koja je blizu Bugarske i, kako je rekao, "praktično su jedno", prenijeli su makedonski mediji.

Sve to je istovremeno prebačeno na polje politike pa se tako kao treći argument navodi da se čini da je "predstava Vasila Gavranlieva postavljena u skladu sa politikom Zorana Zaeva, Bučkovskog i Ljubča, koji prihvataju da je makedonski narod stvoren nakon 1944.".

Navodi se i da je u njegovom spotu neko navodno slučajno promijenio boje triptiha u boje bugarske zastave.

"Makedonska Radio-televizija treba odmah da otkaže nastup i da zaustavi ponižavanje makedonskog naroda", navodi se, između ostalog, u peticiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije