Muzika

Pijanista Dejan Janković održao koncert u Banskom dvoru

Pijanista Dejan Janković održao koncert u Banskom dvoru
Foto: Srna | Pijanista Dejan Janković održao koncert u Banskom dvoru

BANJALUKA - Pijanista Dejan Janković održao je večeras koncert u Banjaluci, a publika je mogla da uživa u tri ruske kompozicije i kompoziciji "Srpsko kolo" Aleksandra Vujića.

Janković je rekao da je za večerašnji program odabrao djela iz epohe 20. i 21. vijeka, te da je publika bila u prilici da čuje kompozicije Sergeja Rahmanjinova, Sergeja Prokofjeva, Aleksandra Nikolajeviča Skrjabina, kao i djelo srpskog kompozitora Vujića.

"Ova kompozicija je nastala 2011. godine, a kompozitor Vujić je ovo djelo meni posvetio, te sam je premijerno izvodio i veliko mi je zadovoljstvo da je imam na repertoaru", rekao je Janković.

On je napomenuo da su kompozicije koje je publika mogla da čuje na koncertu zahtjevne u tehničkom i muzičkom smislu, saopšteno je iz Kulturnog centra Banski dvor.

Dejan Janković rođen je 1989. godine u Mostaru, a nižu i srednju muzičku školu "Vlado Milošević" u Banjaluci završio je 2008. godine u klasi profesora Biljane Jašić Radovanović.

Diplomirao je 2012. godine na Akademiji umjetnosti u Banjaluci na odsjeku za klavir u klasi profesora Nevene Popović kao student generacije, a naredne godine završio je master studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u istoj klasi, sa prosječnom ocjenom 10.

Doktorske studije klavira upisao je 2013. godine kao prvoplasirani kandidat na prijemnom ispitu i uspješno ih završio 2017. godine, pod mentorstvom profesora Vladimira Cvijića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije