Muzika

Pjesmama gađaju u srž problema

Pjesmama gađaju u srž problema
Foto: N.N. | Pjesmama gađaju u srž problema

Svaki veliki protest ili revolucija su praćeni i pjesmama u čijim tekstovima su demonstranti pronalazili inspiraciju i snagu za borbu. Nekada su ove pjesme pravljene s namjerom, a nekada su slučajno postajale himne onih koji su na ulicama tražili pravdu.

Prve velike revolucije praćene muzikom su organizovane tokom protesta protiv rata u Vijetnamu. Rokenrol je u tom periodu bio muzika onih koji su izražavali svoj bunt, a danas ovu ulogu preuzimaju i drugi muzički žanrovi.

Svjetski trend muzičkih revolucija je prisutan i na našim prostorima pa su tako neki od domaćih bendova kroz svoju muziku izrazili bunt i protest.

Jedan od najpoznatijih sastava sa ovih prostora u čijim tekstovima građani pronalaze poruke bunta je sastav "Dubioza kolektiv". Grupa je na svom trećem studijskom albumu "Firma ilegal" govorila o trenutnoj političkoj i društvenoj situaciji, a koja je zajednička za sva društva u tranziciji. "Firma ilegal" govori o korupcionim skandalima, privatizacijskim pljačkama i političkoj oligarhiji koja koristi trenutno stanje radi ličnog bogaćenja. "Firma Ilegal" kroz sve pjesme opisuje situaciju koja je, iako govori o bosanskohercegovačkoj svakodnevici, lako razumljiva i u zemljama u okruženju, dok se snimci bh. političara, koji se provlače između pjesama na albumu, mogu vrlo lako zamijeniti izjavama njihovih kolega iz regije, a da se ne promijeni smisao poruka. Sa ovog albuma snimljeni su video-spotovi za pjesme "Šuti i trpi" i "Svi u štrajk".

Od bendova iz regiona koji svoj bunt izražavaju kroz muziku veoma visoko mjesto zauzima sastav "Beogradski sindikat", koji je od svojih početaka ostao vjeran svom stilu političkog repa izrevoltiranih građana.

Jedan od posljednjih singlova koje je ovaj sastav objavio bila je numera "Sistem te laže". "Sindikat" je ovom pjesmom kritikovao vlast, a u njihovom video-spotu su se pojavili brojni svjetski lideri i domaći političari. Pjesma je od trenutka objavljivanja izazvala pravu buru, a snažna poruka koju nosi stigla je čak i do predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je tada reagovao na svom zvaničnom Twitter nalogu, zahvalivši onima koju su mu skrenuli pažnju na novu pjesmu grupe talentovanih muzičara, uz napomenu da ju je već čuo.

"Razumem te momke. Moramo da se borimo jače i uradimo više za budućnost mladih", naveo je tada Vučić.

Grad na Vrbasu je takođe mjesto muzičara koji kroz svoje note šalju poruke bunta i revolucije. Banjalučki bend "Tupas mene" je publici predstavio singl "Revolucija", čiji stihovi jasno govore o teškoj socijalnoj situaciji u kojoj se nalazi naša zemlja.

Gitarista ovog sastava Dragan Moconja ističe da je muzika usađena u svakog čovjeka te da se uz nju rađamo, živimo i na kraju umiremo.

"Mi našom muzikom stalno apelujemo na stanje u kojem se nalazi naše društvo. Ona prosto izlazi iz nas i ništa ne radimo na silu", istakao je Moconja.

On je dodao da je rokenrol oduvijek bio simbol bunta, negodovanja i protivljenja sistemu.

"Distorzija je izkrivljen zvuk. Odgovori su svuda, samo treba podići glavu sa telefona. Naša pjesma 'Revolucija' je nastala iz čistog bijesa. Nismo mogli vjerovati da se ljudi pale do te mjere na onu priču o ratu, da sami sebi dozvoljavamo kao žitelji ovih prostora da nas neki od vladara plaše i tjeraju na nešto u čemu oni sami ne bi učestvovali. Mi dobro znamo da su oni sebe i svoju djecu obezbijedili za 10 narednih generacija", naglasio je Moconja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije