Muzika

Pjevač "Bjesova" za "Nezavisne": Muzika koju slušate odražava se na stanje duše

Pjevač "Bjesova" za "Nezavisne": Muzika koju slušate odražava se na stanje duše
Foto: N.N. | Pjevač "Bjesova" za "Nezavisne": Muzika koju slušate odražava se na stanje duše

Alternativni rokenrol bend "Bjesovi" iz Gornjeg Milanovca najavio je svoj nastup na ovogodišnjem izdanju "Nektar OK festa" na Tjentištu, koji će biti održan od 12. do 14. jula. Grupa je od samog početka i svog osnivanja 1987. godine privukla pažnju neobičnom postavom sa dva pjevača, brižljivo osmišljenim nastupima, prepoznatljivim i ličnim tekstovima, kao i muzičkom podlogom u okvirima grandža, čiji su prirodni dio, i generacijski i idejno.

Povodom nastupa na Tjentištu, pjevač benda Zoran Marinković ističe da će "Bjesovi" svirati ono što uvijek sviraju, ali da ponekad ti nastupi budu posebni i drugačiji. Ovaj muzičar ističe da je prije poziva na "Nektar OK fest" znao da je Tjentište prostor gdje se svira najbolji rokenrol.

"Super su festivali, to je dobro. 'OK fest'? Opasan ambijent uz rokenrol - pravi provod", rekao je Marinković.

Muzičar dodaje da je bend dosad sa svojim natupima obišao veliki dio regiona, međutim postoji nekoliko mjesta koje još nisu posjetili.

"Nismo svirali čak ni u kompletnom regionu. Samo na pravoslavnim teritorijama, bez Makedonije. Ne znam što nas ne zovu u muslimanske i katoličke delove", zapitao se Marinković.

Činjenica da "Bjesovi" zrače ne samo u okviru rokenrola, nego i na razne druge strane, i to veoma jako, razlog je da i dan-danas, poslije toliko godina postojanja, imaju brojnu publiku sastavljenu od vrlo različitih ljudi, ali koje povezuje najveće pitanje koje sebi bilo ko od nas može postaviti, pitanje svrhe ljudskog postojanja. Kada je u pitanju nadahnuće iz kojeg nastaju pjesme, muzičar ističe da one često nastaju na razmeđi jave i sna. 

"Ne znam. Dešava se - mi smo samo provodnici sa specifičnim otporom i ko zna kakvim još parametrima", rekao je Marinković.

Poznata grupa je oduvijek bila poznata kao muzički inovator, međutim danas scenom dominira nešto drugačiji autotune zvuk. Marinković smatra da upravo ovakve pjesme i ovakvi tekstovi koji promovišu neke druge vrijednosti mogu biti pogubni za mlađe generacije.   

"Posledice su ozbiljne. Muzika koju ljudi vole jako se odražava na stanje duše", zaključio je Marinković.

Što se tiče narednih planova ovog sastava, Marinković ističe da oni nisu poznati. Publiku će možda dočekati novi album, a možda i neće.

"Jasnih uputa u vezi s novim pesamama još nema. Ako ih bude, biće novi album, a ako ne bude, neka i tako bude", zaključio je Marinković.

Publici koja će doći na nastup "Bjesova" na Tjentištu je poručio da se dobro obuče i spremi za jedan sjajan festival.

"Poručio bih im da ponesu po duks. Planina je to...", rekao je Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije