Muzika

Pjevač Dušan Svilar u žiriju dječijeg takmičenja u okviru festivala Slavjanski bazar

Pjevač Dušan Svilar u žiriju dječijeg takmičenja u okviru festivala Slavjanski bazar
Foto: Wikipedia | Pjevač Dušan Svilar u žiriju dječijeg takmičenja u okviru festivala Slavjanski bazar

Srpski pevač Dušan Svilar učestvuje kao član žirija takmičenja dečijih pevača, koje je danas počelo u okviru međunarodnog multimedijalnog festivala "Slavjanski bazar" u gradu Vitebsku, u Bjelorusiji.

Tokom dva dana 10. i 11. jula Međunarodnog dečjeg muzičkog takmičenja nastupaju djeca od osam do 14 godina starosti iz Bjelorusije, Rusije i brojnih drugih zemalja, a proglašenje nagrada je predviđeno za Gala koncert 12. jula.

Kako je najavljeno, na Gala koncertu u dvorani "Vitebsk" će pored uručivanja nagrade članovi žirija, među kojima i Svilar, i nastupiti. Srbija ne učestvuje na ovogodišnjem takmičenju djece.

Na 33. "Slavjanskom bazaru", koji traje od 8. do 15. jula, učestvuju umjetnici iz 38 zemalja svijeta, a tradicionalno će festival otvoriti  11. jula predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, prenosi Tanjug.

Pored takmičenja djece pjevača, "Slavjanski bazar" je najpoznatiji po  glavnom muzičkom program, odnosno takmičenje pjevača do 31. godine, a tu su i filmski i pozorišni program, kao i nastupi folklornih društava i drugo.

Od srpskih učesnika glavnog djela muzičkog festivala "Slavjanski bazar", između ostalih, Gran pri su osvojili pjevači Filip Žmaher (1995), Svetlana Slavković (1997), Željko Joksimović (1999) i Milovan Zimonić (2002).

Članovi žirija su tokom godina bili Joksimović, Slavković, Žmaher, Miki Jevremović, Jovan Adamov, Kornelije Kovač i drugi, a nastupali su pored Joksimovića, Marija Šerifović, Tanja Banjanin, Zoran Šandorov i drugi. 

U video poruci "Slavjanskom bazaru", ministar kulture Srbije Nikola Selaković je istakao, između ostalog, da prepoznatljivost i privlačnost festivala "proističe iz privrženosti ideji da umetnost u sebi nosi univerzalne, ljudske vrednosti koje prevazilaze sve granice".

"Zajednički koreni naših kultura su stariji od našeg sećanja. Melodije naših pesma, motivi naših nošnji i pouke naših bajki nose iste ukrase, izviru iz istih radost i nada, i iste ljubavi prema lepoti", ocijenio je Selaković.

Posebno pozdravivši najmlađe umjetnike "Slavjanskog bazara", Selaković je dodao da festival pored gajenja korena, uspeva da prepozna "nove i sjajne talente umetničke scene".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije