Muzika

Pobjednička pjesma Evrovizije plagijat?

Pobjednička pjesma Evrovizije plagijat?
Foto: AP arhiva | Pobjednička pjesma Evrovizije plagijat?
Tanjug

Pobjeda Izraela na takmičenju za Pjesmu Evrovizije 2018. godine je ugrožena nakon što je jedna od najvećih svjetskih muzičkih kompanija zaprijetila da će tužiti kompozitore izraelske pjesme zbog navodne povrede autorskih prava.

Američka kompanija "Univerzal mjuzik studios" poslala je pismo pred tužbu Doronu Medalieu i Stavu Begeru koji su zajedno komponovali pobedničku pesmu Nete Barzilai "Toy", tvrdeći da je ona kopija hita "Seven Nation Army" grupe White Stripes iz 2003. godine.

Ako se ta tvrdnja dokaže na sudu, mogla bi da diskvalifikuje Izrael sa takmičenja i pjevačici uskrati pobjedu, kao i pravio da Izrael bude domaćin Pjesme Evrovizije 2019. godine, javila je izraelska televizija Hadašot njuz.

Prema pravilima Evrovizije, takmičarske pjesme moraju biti original.

Mnogi su primjetili da obje pjesme imaju sličnosti, ali advokati američke muzičke kompanije tvrde da sličnosti u ritmu i harmoniji predstavljaju povredu autorskih prava.

Novinar lista Harec Ben Šalev pisao je u martu da "Toy" podsjeća na pjesmu "Seven Nation Army", izrazivši nadu da ja autor Džek Vajt neće čuti prije takmičenja, jer bi mogao da podnese tužbu.

Kompozitor Medalie koji je potvrdio vijesti o mogućoj tužbi, putuje u SAD u pokušajku da riješi "veliku krizu", kako je rečeno.

Zvaničnici američke kompanije navodno su vrlo odlučni, navodi Hadašot njuz, pozivajući se na izvore bliske slučaju koji tvrde da čak i ako se postigne dogovor, Evropska radiodifuzna unija može da kaže da pjesma nije original i da zato nije ni kvalifikovana za takmičenje.

Kompozitori izraelske pjesme su rekli da ih je pismo iznenadilo, ali da vjeruju da će se postići dogovor.

Ovo je najnovija prepreka koja bi mogla da onemogući Izrael da sljedeće godine bude domaćin takmičenja, poslije poziva na bojkot ako bi se ono održalo u Jerusalimu.

Video

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

mil-cer

Svo zlo ovog svijeta potiču iz Izraela i Jevreja....svi komunisti svi bolesnici svi marksisti i te "korisne budale" što podižu pesnicu u vis na ulicama...medijske kuće novine čak i naši najbolji glumci poput Blologrluca i njegove zadnje serije Balkanske igre sve je to plaćeno prljavim jevrejskim novcem...

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije