Muzika

Počela dječija smotra folklora "U susret Vidovdanu"

Počela dječija smotra folklora "U susret Vidovdanu"
Foto: Arhiva/Ilustracija | Počela dječija smotra folklora "U susret Vidovdanu"

PRIZREN - U porti Manastira Svetih Arhangela kod Prizrena počela je 21. dječija smotra folklora pod nazivom "U susret Vidovdanu" kojom su zvanično počele ovogodišnje Vidovdanske svečanosti.

U smotri učestvuje oko 700 izvođača, pretežno djece i 20 kulturno-umjetničkih društava.

Đorđe Lakušić je u ime organizatora istakao da u ovoj radionici učestvuju djeca koja i crtaju i pišu o temi "Zadužbina cara Dušana".

"Na ovaj način vraćamo sećanje i prenosimo mladim generacijama tradiciju državnosti Srbije, svuda gde su bili Nemanjići ostavili su temelje za vek i vekove i mi smo dužni da dolazimo i obilazimo sve te temelje jer gde god su oni to je država Srbija", rekao je Lakušić.

Akademska slikarka Maja Todić navodi da je ovo sedma godina zaredom kako učestvuju u ovoj manifestaciji koja predstavlja lijep način da djeca pokažu i talenat u slikanju.

"Tema jeste slobodna, ali deca najviše biraju motive Fresaka, ikona, narodnih nošnji i manastira. Najbolji će dobiti i nagrade iznenađenja", rekla je Todićeva.

Manifestaciju su organizovali Dom kulture Gračanica, Savez amatera Kosova i Metohije i bratstvo Manastira Svetih Arhangela.

Program su podržali Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije