Muzika

Počela izgradnja nove muzičke škole u Tuzli

Počela izgradnja nove muzičke škole u Tuzli
Foto: N.N. | Počela izgradnja nove muzičke škole u Tuzli

TUZLA - Osnovna i Srednja muzička škola "Čestmir Mirko Dušek" u Tuzli dobit će novu namjensku zgradu, čija je izgradnja počela ove sedmice. To će biti veliko olakšanje za učenike i profesore koji trenutno nastavu izvode u drugom školskom objektu.

Stara zgrada Muzičke škole je porušena usljed problema sa slijeganjem tla jer je objekat stradao i inspekcije su zabranile rad u njemu. Na istom mjestu bit će izgrađen novi školski, ali i kulturni objekat. Do sada se nastava odvijala otežano u prostorijama OŠ "Centar".

"Nakon molbe, zahtjeva, borbe od devet godina, gdje se radilo u neadekvatnim uslovima, smatramo da je ovaj momenat istorijski za sve uposlenike, učenike i roditelje", rekao je Dejan Milkunić, direktor Srednje muzičke škole "Čestmir Mirko Dušek".

Njegov kolega, direktor Osnovne muzičke škole Nedim Suljić, takođe početak gradnje škole smatra velikim uspjehom te se osvrnuo na teške uslove rada.

"Devet godina smo u OŠ 'Centar'. Imamo neke predmete za koje smo dislocirali nastavu, poput baleta. Škola ima 400 učenika i oko 50 uposlenika. Puno je napora uloženo da dobijemo dokumentaciju i drago mi je da je izgradnja počela", rekao je Suljić i izrazio nadu da će učenici naredne godine ući u novi objekat.

Za prvu fazu izgradnje objekta Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala oko 1,5 miliona KM. Fond za poticaj razvoja ILDP-a dodao je 173.500 KM, a grad Tuzla 70.000 KM.

Prva faza podrazumijeva izgradnju objekta, pokrivanje, ugradnju stolarije i fasadu, a rok za to je četiri mjeseca. Nakon toga slijedi unutrašnje uređenje škole.

Ovaj objekat doprinijet će nastavku njegovanja muzičke tradicije u Tuzli, koja je iznjedrila brojne uspješne muzičare i umjetnike poznate širom Evrope, ali i svijeta.

"Tuzla je već odavno prepoznata sa svojim muzičkim atributima i čini jedan od bh. središta razvoja muzičkog života. Ovim novim objektom otvaramo vrata mladim, talentiranim ljudima koji će se razvijati na nasljeđu koje su utemeljili značajni muzički stvaraoci, tako da sada imamo ne samo obnovu tradicije muzičkog stvaralaštva, nego i postrek daljem razvoju", kazao je Kadrija Hodžić, premijer Tuzlanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije