Muzika

Počeli Mokranjčevi dani u Negotinu

Počeli Mokranjčevi dani u Negotinu
Foto: mokranjcevi-dani.com | Počeli Mokranjčevi dani u Negotinu

Počeli su 54. ''Mokranjčevi dani'', a otvarajući ovu manifestaciju u kompleksu Mokranjčeve rodne kuće u Negotinu ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević je rekao da ona slavi život i djelo najistaknutije ličnosti srpske klasične muzike na prelazu iz 19. u 20. vijek.

Kako je naveo, Stevan Stojanović Mokranjac je zaslužan za uvođenje srpskog nacionalnog duha u umjetničku muziku.

''Ako je zadatak svake generacije koja postoji na nekoj sceni u datom istorijskom trenutku da sačuva kulturno nasleđe koje su joj preci ostavili, da ga obogati za doprinose svog vremena i tako sačuvanog i obogaćenog preda onim generacijama koje dolaze posle, onda ova manifestacija daje jedan od najznačajnijih doprinosa ovakvoj vrsti napora i truda'', rekao je ministar.

Mokranjac je snagom svog talenta posegnuo u duboke korjene srpskog identiteta i kulture u potrazi za srpskom etnomuzikološkom tradicijom i zahvaljujući svom muzičkom talentu ali i velikom pregnuću i radu iz te riznice izvukao brojne dragulje i prikazao ih čitavom svijetu, dodao je Vukosavljević.

Vladimir Veličković, predsjednik opštine Negotin je poželio dobrodošlicu gostima i uručio plaketu ministru Vukosavljeviću, dok je Bojan Suđić, dirigent i direktor muzičke produkcije RTS-a održao prigodnu besjedu.

Poslije ceremonije svečanog otvaranja u sali Doma kulture ''Stevan Mokranjac'' održano je natpevjavanje horova, trosatno takmičenje u kojem su učestvovali horovi iz Njujorka, Amsterdama, Podgorice, Skoplja, Zaječara i Valjeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije