Muzika

Muzička škola Trebinje obilježava sedam decenija postojanja (FOTO)

Muzička škola Trebinje obilježava sedam decenija postojanja (FOTO)
Foto: Vesna Duka | Počelo obilježavanje sedam decenija postojanja Muzičke škole Trebinje

TREBINJE - Jubilarnu, sedamdestu godišnjicu postojanja Muzičke škole Trebinje, ova vaspitno-obrazovna ustanova će obilježiti nizom aktivnosti, a prva je bio koncert u Muzeju Hercegovine koji je upriličen u znak sjećanja na sve nastavnike koji su svojim radom dali nemjerljiv doprinos razvoju škole.

"Iako je dugi niz godina imala poteškoća sa kadrom i prostorom, veoma je važno istaći da nikada nismo prestajali sa radom, tako da danas, nakon 70 godina, trebinjska Muzička škola ima svoj prostor, adekvatno opremljen najsavremenijim instrumentima, na čemu bih posebno zahvalila Gradskoj upravi i preduzećima iz našeg grada koji su uvijek imali razumijevanja i pomogli da sve bude na visokom nivou", istakla je direktor škole, profesor Dušanka Babić.

Ona je podsjetila da, pored ostalog, škola sada ima 16 klavira, od kojih je šest novih, te da učenici imaju uslove da sve kompozicije izvode onako kako bi trebalo, ali je i nastavni kadar veoma stručan.

"Svi profesori su u nekom periodu razvoja i opstanka Muzičke škole bili veoma značajni, ali, ako moram nekoga izdvojiti, nastavnica Stojanka Gudelj je učenica ove škole koja se kasnije vratila u Trebinje i cijeli radni vijek provela u Muzičkoj školi. Takođe, izdvojila bih i koleginicu Georginu Šotru koja je ostavila svoj pečat u razvoju i opstanku naše škole", navela je Babić.

Profesorica Stojanka Gudelj je potvrdila da je ona bila među prvim učenicima trebinjske Muzičke škole, ali je u njoj kasnije bila i profesor i direktor.

"Na insistiranje moje komšinice i njene majke, koja je bila profesor u Muzičkoj školi, ja sam upisala klavir i jako zavoljela ovaj instrument, tako da mogu da kažem da je upravo Muzička škola Trebinje bila presudna da ja svoj cijeli život posvetim muzici", kazala je profesorica Gudelj, izražavajući zadovoljstvo što je danas Muzička škola opremljena savremenim instrumentima i ima puno profesora.

Mladi profesor klavira Nikola Simović je svjedok velikog napretka škole i, kako kaže, biće svjedokom još većeg njenog procvata.

"Na ovom koncertu su se predstavili naši najtalentovaniji učenici, raznovrsnim programom u kome su se mogla čuti djela iz romantičnog i modernog perioda, a i ja sam ne tako davno bio učenik ove škole, najprije u Nižoj muzičkoj školi u starom objektu u naselju Police, ali smo osnivanjem Srednje muzičke škole preselili u objekat u bivšoj kasarni", kazao je Simović, dodavši da je, neizmjernim zalaganjem direktorice Dušanke Babić, ostvaren ogroman napredak u organizaciji i kupovini instrumenata, prvenstveno modernog “Stenvej end sans” klavira, što je uslovilo i opšti napredak kulture cijelog grada.

Profesorima, instrumentima i uopšte cjelokupnom nastavom u Muzičkoj školi zadovoljna je i Ksenija Ninković, učenik srednje Muzičke škole Trebinje.

"Tokom cijele godine se spremamo za koncerte, jer nam je svaki koncert veoma značajan, a ovo je jedan od brojnih koje ćemo organizovati povodom jubileja, 70 godina postojanja Muzičke škole", dodala je Ninković.

Obilježavanje sedamedeset godina postojanja Muzičke škole Trebinje nastaviće se  nizom koncerata, a završni koncert održaće se 25. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije