Muzika

Počelo suđenje zbog stihova pjesme "Hotel Kalifornija"

Počelo suđenje zbog stihova pjesme "Hotel Kalifornija"
Foto: Pexels/Ilustracija | Počelo suđenje zbog stihova pjesme "Hotel Kalifornija"

Blizu pola vijeka nakon što je pjesma "Hotel Kalifornija" postala megahit rok muzike, trojica muškaraca našla su se pred sudom u krivičnom predmetu u kojem se određuje vlasništvo nad stihovima napisanim rukom.

Slučaj je usredsređen na oko 100 stranica na kojima su ispisane razvojne verzije nekih od najpoznatijih stihova pjesama grupe "Igls".

Očekuje se da će ključni svjedok biti suosnivač benda Don Henli, koji želi da povrati rukopise u svoje vlasništvo.

Tužioci kažu da su optuženi trgovac rijetkim knjigama Glen Horovic, bivši kustos Kuće slavnih rokenrola Kreg Insijardi i prodavac suvenira Edvard Kosinski prodavali stranice znajući da je njihova istorija vlasništva u najboljem slučaju neodređena.

Zatim su, tvrde tužioci, planirali da osujete Henlijeve napore da povrati ono za šta on kaže da su ukradeni dijelovi njegovog nasljeđa.

"Optuženi nisu bili biznismeni koji su djelovali u dobroj namjeri, već kriminalni akteri", rekao je okružni tužilac Menhetna Nikolas Penfold u uvodnoj riječi.

Muškarci su se izjasnili da nisu krivi po optužbama, uključujući zavjeru radi posjedovanja ukradene imovine.

Svi optuženi su dobro poznati profesionalci u svijetu kolekcionara, a dokumente su dobili od jednog pisca i ličnosti iz kontrakulture tokom šezdesetih godina prošlog vijeka, koja je bila povezane sa rok muzikom, prenio je AP.

Njihovi advokati kažu da dokumenti jednostavno nisu ukradeni i da ovi ljudi nisu ništa protivzakonito kupili ili pokušali da prodaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije