Muzika

Počeo festival "Boljšoj"

Počeo festival "Boljšoj"
Foto: Ilustracija | Počeo festival "Boljšoj"

MOKRA GORA - Šesti festival klasične muzike "Boljšoj" počeo je večeras na Mećavniku, a do 17. jula za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrjošku nadmetaće se mladi talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

Festival "Boljšoj" otvorio je umjetnički direktor manifestacije Emir Kusturica i član Upravnog odbora kompanije "Gaspromnjeft" Aleksandar Dibalj.

Slavni violinista Nemanja Radulović i prvak baleta Konstantin Kostjukov svojim nastupima uveličali su otvaranje ovogodišnjeg "Boljšoja", prenosi "Sputnjik".

Cilj festivala, koji od osnivanja podržava ruska kompanija "Gaspromnjeft", jeste promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

Mladi muzički talenti u narednih nekoliko dana takmičiće se u dvije starosne kategorije - od 13 do 17 i od 18 do 25 godina, a o najboljima će odlučivati žiri koji čine dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dražan Kosorić, u svojstvu predsjednika, te ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

Majstorske kurseve mladim talentima održaće poznati muzičari koji su gosti festivala.

Festival "Boljšoj", osim takmičarskog dijela, čini i bogat revijalni program tokom kojeg će nastupiti zvijezde svjetskog nivoa, a u narednim danima očekuje se dolazak jednog od najtraženijih pijanista svijeta Denisa Macujeva.

Jutarnji časovi rezervisani su za projekcije kultnih ruskih filmskih ostvarenja, a svake večeri pod vedrim nebom, svoja virtuozna umijeća predstaviće svjetske zvijezde klasične muzičke scene.

Na završnoj festivalskoj večeri nastupiće violinisti Julijan Rahlin i Roman Simović sa sekstetom oformljenim specijalno za festival "Boljšoj" koji čine Roman Simović, Sara Mekelrejvi, Milena Simović, Boris Andrijanov i Dragan Đorđević.

Vlatko Stefanovski trio održaće koncert na zatvaranju Festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije