SP Qatar 2022.

Muzika

Počeo horski festival "Dani Sloge"

Počeo horski festival "Dani Sloge"
Foto: Srna | Počeo horski festival "Dani Sloge"
Srna

SARAJEVO - Koncertom Srpskog pjevačkog društva "Sloga" i Kamernog hora - smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u Sabornoj crkvi u Sarajevu večeras je počeo četvrti Horski festival "Dani Sloge".

Starješina Saborne crkve u Sarajevu jerej Nemanja Đureinović rekao je novinarima da je festival horske muzike u Sarajevu značajan ne samo za pravoslavne Srbe već i za čitavu zajednicu na prostoru BiH.

On je dodao da na festivalu horovi iz Srbije, Crne Gore i BiH."Iz Srbije nam dolazi akademski hor `Kolegium muzikum`, jedan od najboljih akademskih horova u Srbiji, pjevačko društvo hrama Svetog Save iz Beograda i pjevačko društvo `Jedinstvo` iz Kotora, jedno od najstarijih na Balkanu", rekao je Đureinović.

Rade Radović, dirigent Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Itočnom Sarajevu, istakao je značaj ovakvih festivala zbog činjenice da na njemu učestvuju i horovi iz regiona.

"Večeras smo se predstavili kompozicijama domaćih autora Vlade Miloševića i Svetislava Božića, kao i klasikom srpske duhovne muzike Kornelija Stankovića te kompozicijama ruskih i ukrajinskih kompozitora", naveo je Radović.

Ovogodišnji festival horskog pjevanja, u organizaciji Srpskog pjevačkog društva "Sloga", posvećen je obilježavanju 150 godina od osveštanja Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije