Muzika

Počinje Pjesma Amerike - mogu li SAD do Eurosonga

Počinje Pjesma Amerike - mogu li SAD do Eurosonga
Foto: Screenshot/YouTube | Počinje Pjesma Amerike - mogu li SAD do Eurosonga

Američka verzija Pjesme Evrovizije na koju se dugo čekalo - Pesma Amerike, počinje večeras. Za titulu najbolje pjesme Sjedinjenih Država boriće se 56 takmičara.

Festival će se emitovati osam nedjelja na američkom En-Bi-Siju. Takmičenje će biti emitovano i na RTS.

Na Pjesmi Amerike (American Song Contest) će se, slično evrovizijskom festivalu, takmičiti predstavnici svih 50 američkih saveznih država, ali i pet američkih teritorija i glavnog grada Vašingtona.

Ko probija led

U prvoj kvalifikacionoj večeri nastupiće predstavnici Arkanzasa, Konektikata, Indijane, Ajove, Minesote, Misisipija, Oklahome, Portorika, Rod Ajlenda, Viskonsina i Vajominga.

Predstavnici će izvoditi nove, originalne pjesme i na taj način predstaviti saveznu državu iz koje dolaze. 

Zbog velikog broja učesnika format takmičenja će biti nešto drugačiji. Osim finalne večeri i dva polufinala, Pjesma Amerike će imati i pet kvalifikacionih večeri, što je forma koja je preuzeta od švedskog "Melodifestivalena" čiji su nekadašnji producenti dio tima američkog takmičenja.

Gledaoce će kroz sve takmičarske večeri voditi poznati reper Snup Dog i pjevačica Keli Klarkson.

U prvoj kvalifikacionoj večeri nastupiće 11 takmičara, a u finale će se plasirati četiri pjesme. Način glasanja je poput onog na Eurosongu - glasaju gledaoci i stručni žiri.

Žiri će sačinjavati 56 muzičkih eksperata, po jedan iz svake teritorije koja se takmiči. Oni će birati po jednu pjesmu koja će se iz kvalifikacija plasirati u polufinale, dok će se preostale tri pjesme kvalifikovati na osnovu glasova publike.

Nakon završetka kvalifikacija, žiri će od pjesama koje nisu uspjele da se kvalifikuju odabrati još dvije pjesme, pa će u takmičenju ostati 22 učesnika, po 11 u oba polufinala.

U finalu će nastupiti deset najboljih učesnika, a glasovi će biti predstavljeni u evrovizijskom stilu - polovinu glasova daće žiri, a polovinu publika. Sve teritorije imaće jednak broj poena, kako bi se spriječila dominacija velikih država, poput Kalifornije i Teksasa.

Gledaoci će imati priliku da glasaju na tri načina - putem sajta, putem En-Bi-Sijeve aplikacije, ali će svoje glasove moći da šalju i na društvenoj mreži Tik-tok.

Takmičar koji osvoji najveći broj glasova dobiće titulu "Najbolja originalna kompozicija".

Mogu li Amerikanci do Pjesme Evrovizije

Prvi put je "Pjesma Amerike" najavljena uoči Eurosonga u Atini 2006, kada je objavljeno da je upravo američka televizija En-Bi-Si obezbijedila prava za američku verziju takmičenja, ali je sve ostalo samo na najavi.

Nekadašnji supervizor Pjesme Evrovizije Jon Ola Sand je rekao da će, u zavisnosti od toga kako se najavljeno takmičenje Pjesma Amerike bude razvijalo, Evropska radiodifuzna unija (EBU) odlučiti mogu li Sjedinjene Države da učestvuju na Eurosongu.

Učešće Amerike na Pjesmi Evrovizije se sada zvanično ne spominje, ali u pravilima takmičenja stoji da, osim aktivnih članova EBU-a, na Pjesmi Evrovizije, uz posebnu pozivnicu organizatora, mogu da učestvuju i pridruženi članovi ove organizacije.

Na taj način se od 2015. takmiči Australija i ta zemlja jedini je pridruženi član koji dobija pozivnicu za učešće na Eurosongu, a En-Bi-Si je pridruženi član EBU-a, pa bi moglo da se dogodi da dobije pozivnicu za neko od narednih takmičenja za najbolju pjesmu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije