Muzika

Počinje sabor trubača u Guči

Počinje sabor trubača u Guči
Foto: N.N. | Počinje sabor trubača u Guči

BEOGRAD - U Guči danas počinje 59. Dragačevski sabor trubača koji će trajati do 11. avgusta pod sloganom "Najzvučnija letnja destinacija".

Svečano otvaranje zakazano je za 11.00 časova kod Spomenika trubaču podizanjem saborske zastave i intoniranjem saborske himne "Sa Ovčara i Kablara", a manifestaciju će otvoriti ovogodišnji domaćin Sabora ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

Prvog dana Dragačevskog sabora trubača biće otvorene izložbe samoukih likovnih umjetnika, Sajma knjiga i Sajma turizma, te privredne izložbe, a biće održano i takmičenje pionirskih i omladinskih trubačkih orkestara Srbije, kao i nastupi više folklornih i pjevačkih grupa.

U večernjim časovima najavljena su dva koncerta majstora trube - Saše Krstića i Dejana Jevđevića sa njihovim orkestrima i koncert grupe "Crvena jabuka".

Na višednevnom programu Sabora su i takmičenja u narodnom višeboju, zdravičara, izbor za najljepšu narodnu nošnju, tradicionalna manifstacija "Stara dragačevska svadba", više koncerata trubačkih orkestara, među kojima su i koncerti Bobana Markovića, Dejana Petrovića i Dejana Lazarevića.

Najavljeni su i koncerti stranih trubačkih orkestara iz Francuske, Češke, Australije, Portugala i Slovenije.

U finalnom takmičenju Sabora trubača, koje je na programu u nedjelju, 11. avgusta, u 20.00 časova takmičiće se 16 trubačkih orkestara.

Prvi Dragačevski sabor trubača u Guči održan je sredinom oktobra 1961. godine, kada su u takmičenju učestvovala četiri orkestra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije