Muzika

Pokrajčić za "Nezavisne": Šund je sve preuzeo, borba mora biti sistematska

Pokrajčić za "Nezavisne": Šund je sve preuzeo, borba mora biti sistematska
Foto: N.N. | Dušan Pokrajčić za "Nezavisne": Šund je sve preuzeo, borba mora biti sistematska

Magija zvana pjevanje, ljubav prema muzici i neraskidivo prijateljstvo - gesla su mješovitog hora "Castratonica", koji je dobio naziv po rimskom imenu grada Banjaluka, a koji će pod dirigentskom palicom Dušana Pokrajčića, 24. februara nastupiti u Kulturnom centru Banski dvor. Hor izvodi široki dijapazon muzičkih žanrova, od klasičnih preko savremenih kompozicija, duhovne i etno muzike pa sve do obrada različitih popularnih pjesama. Nešto više o predstojećem nastupu, ali i o samom horu i horskoj muzici kod nas, za "Nezavisne" je govorio Dušan Pokrajčić.

NN: Za početak, koji repertoar spremate za 24. februar?

POKRAJČIĆ: Repertoar će biti poprilično šarolik, shodno afinitetima većine članova hora. Biće standardni horski dio koji većina horova izvodi, kao što je duhovna i svjetovna muzika, potom i jedan blok obrada popularne, zabavne i filmske muzike.

NN: U posljednje vrijeme primili ste nekoliko novih članova, da li će i oni nastupiti i koji je uopšte uslov za članstvo u horu "Castratonica"?

POKRAJČIĆ: Uslov je u suštini postojanje sluha i dobro druženje. Novi članovi neće sad nastupiti. Oni su se tek priključili, a program koji mi izvodimo krčka se, što bi rekli, već godinu dana. Tako da je njima problem sve stići, ali malo-pomalo ćemo ih ubacivati na nastupe i u budućem vremenu sigurno računamo na njih.

NN: Recite nam nešto više o horu, kada je osnovan i koje su njegove ambicije?

POKRAJČIĆ: Hor je osnovan prije malo više od dvije godine, u novembru 2017. U suštini, osnovala ga je ekipa prijatelja koji vole da pjevaju, a igrom slučaja se nisu našli ni u jednom od horova koji postoje u Banjaluci. Odlučili smo zajednički da napravimo nešto svoje, a ambicije su nam da pjevamo, da radimo, da se družimo. Ako postignemo i neki zapaženiji uspjeh iz svega toga, nećemo se buniti. Na predstojećem koncertu će pjevati 15 ljudi, a ukupno nas ima više od 20 i ko god dijeli ljubav prema muzici i ima dovoljno sluha, može da nam se priključi.

NN: Kakva je budućnost horske muzike u Banjaluci, ako znamo da u ovom gradu funkcioniše više horova i da se neki od njih vraćaju sa zlatnim medaljama sa horskih olimpijada u ovaj grad?

POKRAJČIĆ: Postoje nagrade, ali sve je to vrlo teška borba. Kultura je još na niskom nivou uprkos stalnim aktivnostima Banskog dvora, koji sve bolje i bolje radi kako je Mladen Matović preuzeo ovu instituciju. "Jedinstvo" se dugo nije vratilo u grad sa nekom nagradom, Matović se bori koliko može sa "Banjalučankama", ima nas još koji pokušavamo nešto, ali budućnost je vrlo neizvjesna.

NN: Pretpostavljam da je tako zbog manjka finansija?

POKRAJČIĆ: Mi se trudimo da nađemo finansijsku podršku. Kolegica iz hora bavi se tim dijelom problematike i mi trenutno tražimo prostor od grada Banjaluka. Zasad se snalazimo i za vježbanje. Finansije su sigurno problem, ali ruku na srce, ne postoji ni velika zainteresovanost za horsku muziku. To se vidi i na koncertima, u suštini pola sale napuni rodbina pjevača i nešto malo ljudi dođe sa strane, a s obzirom na veličinu grada, to je, po mom mišljenju, veoma malo. Šund je preuzeo sve preko televizije i interneta. Mladi uglavnom gledaju jutjubere, influensere i slične gluposti. Jednostavno, kultura se s tim pošastima ne može boriti samo marketingom, nego borba mora biti sistematska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije