Muzika

Pokret otpora koji se bori za domaće bendove

Pokret otpora koji se bori za domaće bendove
Foto: N.N. | Pokret otpora koji se bori za domaće bendove

Muzički festival "#Slušajdomaće: Vol 4" biće održan večeras u banjalučkom "Rock Symphony" kafeu s početkom u 21 čas. Publici će se ovom prilikom predstaviti domaći sastavi K.O.B., "Tupas mene" i "Tibor & Baš čelik". Bendovi su spremili bogat repertoar autorskih pjesama, a mnogi od njih planiraju i premijerno izvođenje novih singlova.

"Spremili smo naš kompletan dosadašnji rad u jednu dobru i konkretnu svirku punu energije i snage izvođenja uživo. Prvi put će nastupiti s nama naš novi gitarista Ozren Ćirić, tako da će ova svirka imati poseban značaj za cijeli bend", rekao je Vanja Cvijanović, frontmen benda K.O.B.

Muzičar dodaje da je festival "#Slušajdomaće: Vol 4" mala manifestacija, ali da su se na ovom festivalu do sada predstavili veoma dobri bendovi.

"Mislim da je ovaj festival veoma bitan da se bendovi između sebe upoznaju s tim šta to oni u stvari rade i za šta se bore, da se pomažemo i zajedno radimo da scena doživi bilo kakav napredak", naglasio je Cvijanović.

On dodaje da je za razvoj scene veoma bitno predstavljanje autorskih pjesama uživo jer na taj način bend ostaje povezan sa svojom publikom.

"Danas je publika veoma osjetljiva i veoma malo im treba da vas zanemare, zato bend mora da bude aktivan, kako svirajući, tako i snimajući", istakao je Cvijanović.

Sličnog mišljenja je i bubnjar benda "Tupas mene" Draženko Kopuz, koji, osim predstavljanja dobro poznatih pjesama, najavljuje i premijeru novih singlova upravo na ovom festivalu.

"Bend 'Tupas mene' je u fazi snimanja albuma prvenca, koji se snima u Muzičkom centru 'Pavarotti' u Mostaru. Ovaj put će publika imati priliku da čuje neke od numera i premijerno u 'Rock Symphony' kafeu", rekao je Kopuz.

Muzičar dodaje da je ovaj festival jedinstven po tome što pruža priliku autorskim bendovima da predstave publici svoj materijal.

"Tako se scena i gradi. Publiku i treba upoznati s autorskim radom, a na ovakvim dešavanjima imaju priliku upravo za to. Ovakva dešavanja doprinose mnogo popularizaciji domaćih bendova. Banjalučka publika zna da prepozna kvalitet. Na nama je da stvaramo i da sviramo", zaključio je Kopuz.

Pozivu na festival "#Slušajdomaće: Vol 4" odazvao se i sastav "Tibor & Baš čelik", a frontmen ovog sastava Tibor Tišma ističe da je ovaj festival postao svojevrsni pokret otpora koji se bori za domaće bendove.

"Ovo definitivno nije festival, ali je zato zamišljen kao nešto što mnogi festivali jednostavno neće da rade, a to je da pružaju šansu novim snagama i novom autorskom dijelu, tako da sa te strane svaka čast na incijativi i na pokušaju da se održi taj duh banjalučke scene, koji i te kako ima šta da pokaže", istakao je Tišma.

Izložba na festivalu

Na festivalu "#Slušajdomaće: Vol 4" prvi put će se predstaviti fotografi Vedran Ševčuk Alf i Zlatan Lipljanac izložbom posvećenom autorskim bendovima. Ovi umjetnici iza objektiva fotoaparata će publici prikazati svoje radove koji su nastali tokom godina rada i praćenja autorskih bendova iz grada na Vrbasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije