Muzika

Porodično dvorište u naselju Ada kao najbolja koncertna dvorana

Porodično dvorište u naselju Ada kao najbolja koncertna dvorana
Foto: V.Tadić | Porodično dvorište kao najbolja koncertna dvorana

Duo viola "Duola", čiji su članovi bračni par Milica i Đorđe Milovanović, prije nekoliko dana u svom dvorištu u banjalučkom naselju Ada upriličio je koncert klasične muzike. Ovaj talentovani muzički par ističe da su na ideju o održavanju koncerta, koji su nazvali "Može i ovako", došli zbog globalne situacije izazvane pandemijom virusa korona.

"Kako smo svi mi iz sektora umjetnosti pogođeni brojnim ograničenjima, onda smo razmišljali koji je to najbolji način da započnemo nešto naše, novo i u skladu sa situacijom. Rezultat toga je upravo koncert 'Može i ovako', čiji i naziv govori da uvijek postoji način, samo treba da se potrudimo", rekla je Milica Milovanović.

Koncertu je prisustvovalo oko 30 ljudi, a Đorđe Milovanović dodaje da su ispred sebe imali "prijateljsku" publiku.

"Ne želimo kriti da smo imali 'prijateljsku' publiku koju su činili naši prijatelji i porodica, koji su nam upravo i najveći kritičari. Sama reakcija publike nam je dala vetar u leđa jer su svi bili zapravo jako iznenađeni. Niko nije očekivao da će koncert imati takav oblik pa su svi baš oduševljeno reagovali", istakao je Đorđe. Milovanović dodaje da su danas u periodu pandemije virusa korona muzika i bilo koja druga kulturna djelatnost važnije nego ikada prije.

"Imam utisak da klasična muzika ima veliki uticaj, ali nema popularizaciju kakvu zapravo zaslužuje. Uloga samih medija je u tome jako bitna", rekao je Đorđe.

Foto: V.Tadić
Foto: V.Tadić

Milica dodaje da je izvjesno da će se u nekom narednom periodu koncerti jedino održavati pred manjim brojem ljudi.

"U tome možda može da se pronađe i šansa za neke nove kreacije kao što je i naš projekat 'Može i ovako'", dodala je ona.

Milovanovićeva napominje da je pred ovim parom bio veliki broj izazova kada je u pitanju organizacija koncerta u dvorištu, te da sam nastup nije podrazumijevao samo svirku, već i kompletnu organizaciju.

"Ali što se tiče samog sviranja, uvijek postoji osjećaj velike odgovornosti prema ljudima koji te slušaju bez obzira na to gdje se muzika izvodi", istakla je ona.

Foto: V.Tadić
Foto: V.Tadić

Publika koja nije bila u prilici da posluša nastup ovog sastava u dvorištu uskoro će to moći uraditi u Banskom dvoru, gdje je najavljen njihov koncert.

"Banski dvor trenutno realizuje ciklus koncerata '50 po 50' pa smo i mi jedni od izvođača. Naš koncert je planiran za 31. avgust u 21 čas, a za razliku od koncerta u dvorištu, gde smo izvodili dela klasične muzike, za Banski dvor smo pripremili repertoar filmske muzike", rekao je Đorđe.

Milica dodaje da će duo viola "Duola" u narednom periodu iskoristiti lijepo vrijeme za organizaciju još nekoliko nastupa u dvorištu.

"Pored toga što ćemo sigurno praviti još jedan naš koncert, voljeli bismo i druge kolege da ugostimo", istakla je Milica Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije