Muzika

Postalo nemoguće sačuvati muziku od hakera

Postalo nemoguće sačuvati muziku od hakera
Foto: N.N. | "Radiohead": Postalo nemoguće sačuvati muziku od hakera

Slavni bend "Radiohead" protekle nedjelje bio je žrtva hakerskog napada i tom prilikom im je ukradeno 18 časova materijala koji bend još nije završio i objavio javno.

Nakon krađe hakeri su anonimno kontaktirali članove benda i tražili od njih 150.000 dolara otkupnine, ili će u suprotnom objaviti materijal besplatno, te na taj način spriječiti bend da zaradi novac od prodaje pjesama.

Ipak, članovi benda nisu željeli da pregovaraju sa kradljivcima i umjesto toga su odmah objavili sav materijal na internetu i ponudili svojim obožavaocima besplatno nove pjesme koje su planirali da objave. Ovaj potez je opisan kao velika pobjeda umjetnika i šamar u lice svim piratima koji kradu intelektualnu imovinu.

Problem krađe muzike nije nastao juče, već je aktuelan još od prvih dana interneta. Stručnjaci u SAD su procijenili da je od 1999. godine do danas ukradeno ili besplatno skinuto više od 12,5 biliona dolara vrijednosti muzike.

Veliki broj pjesama je ukraden od umjetnika i objavljen bez njihovog znanja, a pojedine pjesme uopšte nisu bile završene, već su sirovi materijali ponuđeni publici.

"Niko drugi nije mogao da doživi ovu situaciju kao ja. Bila je to katastrofa! Najteža stvar za mene je bila činjenica da mi je uskraćena mogućnost da završim svoj rad te da ga predstavim publici onako kako sam namjeravao", poručio je Tom Jork iz benda "Radiohead".

Pjevačica ženskog sastava "Sugababes" Mutija Buena je podržala kolegu iz benda "Radiohead" i dodala da zna tačno kako se osjeća jer je bila žrtva istog napada. Njene pjesme su ukradene tokom Božića 2016. godine.

"Još ne znamo kako se to dogodilo. Udarilo nas je jako. Mi smo platili ljudima vrijeme provedeno u studiju, platili smo bitove koji su u pjesmama korišteni, a tu su bili i troškovi putovanja i hrane. Ništa od toga se ne može porediti sa vremenom koje smo posvetili tom albumu, da bi on procurio u javnost bez našeg znanja i zbog toga nismo od njega zaradili ni cent", prisjetila se ova pjevačica.

Ni kraljica popa Madona nije ostala imuna na ove krađe, pa je tako ovog mjeseca javno priznala da se osjećala silovanom kada je njen album "Rebel Heart" iz 2015. godine objavljen bez njenog znanja.

"Ne postoje riječi koje bi opisale koliko sam bila povrijeđena zbog toga", rekla je Madona američkim novinarima.

Nažalost, neki muzičari su se mnogo teže izborili s krađama. Mlada zvijezda u usponu Džej Paul je pokušao da objavi svoj prvi album 2013. godine, međutim hakeri su ukrali materijal i objavili ga besplatno u cijelosti. Nakon ovoga muzičar je potpuno nestao sa scene jer nije mogao da se finansijski oporavi. Vratio se tek šest godina kasnije sa prvim singlom. Zasad još ne postoji adekvatan način zaštite intelektualne svojine od ovih napada, pa su tako muzičari upozorili da svako može biti žrtva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije