Muzika

Predstavljena fuzija flamenka i sevdalinke

Predstavljena fuzija flamenka i sevdalinke
Foto: Ilustracija | Predstavljena fuzija flamenka i sevdalinke

BANJALUKA - Da li biste ikad pomislili da flamenko može da se kombinuje sa sevdahom i da je to uhu milo?

Upravo takvu kombinaciju napravili su muzičari koji su u ponedjeljak veče u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor održali koncert pod nazivom "Flamenco Balcanico".

U pitanju je vrhunski flamenko gitariste iz Španije Heronima Maje, te domaćih umjetnika Mirze Redžepagića, flamenko gitariste, i Merite Bavčić, vokala, koje su perkusijama pratili Keko  El Vasko i Davor Maraus.

Heronimo Maja je vrhunski flamenko gitarista iz Madrida koji potiče iz porodice sa tradicijom sviranja flamenka dugom oko 100 godina i praunuk čuvenog Ramona Montoje, gitariste koji važi za začetnika virtuozne flamenko gitare.

A da je i sam virtuoz, imala je priliku da se uvjeri publika u Banskom dvoru. Gitarista Mirza Redžepagić je u izjavi za "Nezavisne" kazao da je Koncertna dvorana Banskog dvora sigurno jedna od najljepših na prostoru bivše Jugoslavije.

"Sve je bilo na vrhunskom nivou. Zvuk, što je nama muzičarima jako bitno, bio je predivan, a ono što je najbitnije  energija i reakcija publike su stvarno bile fenomenalne, tako da smo zaista uživali nastupajući u tom prostoru", istakao je on.

Pojasnio je da je do saradnje došlo kada je Merita Bavčić upoznala Heronima tako što je pjevala na ulici u Granadi sa svojim društvom i on je čuo zvuke sevdalinke, koji su ga jako podsjetili na flamenko.

"Oni su se upoznali, njemu se jako svidjela naša tradicionalna muzika i došli su na ideju da se napravi neka fuzija između flamenka i naše balkanske muzike", ispričao je Redžepagić.

Uskoro se i on, s obzirom na to da je jedini flamenko gitarista na prostoru BiH, upoznao sa Heronimom i ubrzo su dogovorili termine za Heronimov dolazak, koncept projekta i tako je započela saradnja.

Ovi vrhunski muzičari su tokom sat i po vremena bez problema vodili publiku kroz zvuke sevdaha i flamenka, konstantno im držeći pažnju, pa su tako taman kad se opuste uz pjevanje neke sevdalinke počinjali svirati flamenko.

Koncert je u okviru kulturnih aktivnosti za 2017. godinu organizovala španska ambasada u BiH, u saradnji s Banskim dvorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije