Muzika

Predstavljene sve ljepote pleh muzike

Predstavljene sve ljepote pleh muzike
Foto: NN | Predstavljene sve ljepote pleh muzike

TREBINJE - Tradicionalni koncert limene muzike Gradskog orkestra iz Stoca, koji godinama organizuju u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Trebinje, održan je u ponedjeljak uveče u bašti hotela "Platani" u Trebinju.

Orkestar, koji je za nepunih 11 godina postojanja postao prepoznatljiv i izuzetno popularan u cijelom region, poznat je i po tome da je u Stocu, koji nema ni osnovnu muzičku školu, iznjedrio više od 80 mladih muzičara.

"Orkestar je, u stvari, odnjegovao mnogo više mladih muzičara jer sa prekidima postoji od 1931. godine i drugačiji je od svih orkestara koji postoje u BiH jer smo napravili zaokret od klasičnog sviranja marševa, vojnih koncertnih komada, izvodeći popularnu muziku, od roka, preko sevdaha, klasike, pa smo se koncertom u Trebinju prošetali kroz čitav naš repertoar", priča član uprave Džemal Tucaković, koji u orkestru svira trubu bas.

Nefiza Dautović-Dizdar, koja je takođe član uprave, kaže da višedecenijsko baštinjenje muzičkih kvaliteta u Stocu nastavljaju nove generacije koje su obnavljanjem rada orkestra 2006. godine krenule gotovo od nule, prikupljajući stare instrumente, od kojih su mnogi bili stariji od njih samih, a jedan dio je i posuđen, da bi danas to bilo respektabilno muzičko društvo.

Osim brojnih nastupa u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, te Španiji i Francuskoj, u stolačkom Gradskom orkesteru s ponosom ističu da su u dva navrata bili gosti manifestacije "Večernjakov pečat", a nedavno su nastupili u Splitu na obiljažavanju Svjetskog dana muzike.

Svojim su koncertima, u sklopu Trebinjskih ljetnih svečanosti, sedam puta gostovali u bašti "Platana".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije