Muzika

Preminuo Kemal Monteno

Preminuo Kemal Monteno
Preminuo Kemal Monteno

Legendarni muzičar i kantautor Kemal Monteno preminuo je danas u u 67. godini nakon duge i teške bolesti.

Monteno je 21. januara hitno hospitalizovan. Na intenzivnom odjeljenju zagrebačkog KBC-a Rebro bio je na respiratoru, no, nažalost, nije imao dovoljno snage da preživi. Bakterija mu je ušla u krv i u 11 sati preminuo je od sepse.

Sarajevski pjevač godinama se borio s dijabetesom zbog čega su mu stradali bubrezi. Nakon tri godine odlaženja na dijalizu, krajem prošle godine transplantirali su mu bubreg. To nije jedini veći zahvat na kojem je muzičar bio. Otprilike dvije godine prije transplantacije bubrega, zbog problema sa srcem ugradili su mu srčanu premosnicu. Uprkos problemima sa zdravljem redovno je nastupao, piše 24sata.hr.

Posljednje dane provodio u bolnici

U nedjelju 16. novembra 2014. godine sarajevski pjevač bio je na operaciji kojom su mu transplantirali bubreg. Poziv iz KBC-a Rebro kojim su mu lijekari javili da su mu pronašli odgovarajući bubreg razveselio ga je više od svega na svijetu jer je taj poziv značio kraj odlascima na dijalizu.

Operisao ga je tim lijekara i sve je prošlo bez komplikacija. Montetno je neko vrijeme bio u izolaciji na intenzivnoj njezi u zagrebačkoj bolnici kako slučajno ne bi došlo do zaraze. Do njega nisu mogli ni članovi porodice jer su lijekari rekli da mora mirovati u strogo kontrolisanim uslovima i u potpunoj izolaciji. Pjevač je tokom izolacije bio dobre volje i šalio se s medicinskim osobljem.

''Tata se dobro osjeća. Raspoložen je i zafrkava se. Pitao je kad će dobiti televizor da može gledati utakmice'', rekla je tada pjevačeva kći Adrijana.

Donijeli mu omiljenu teleću juhu

Pet dana nakon operacije muzičara se stanje poboljšalo. Kako je bio na infuziji ogladnio je pa mu je porodica u petak u bolnicu donijela njegovu omiljenu teleću juhu, rezance s maslacem i parmezanom te zdrave kekse bez šećera. Oporavljao se i rana od operacije nije ga više boljela. Rekli su mu da će ga, ako sve bude u redu za dvije sedmice pustiti na kućnu njegu.

Pjevač je u bolnici dane provodio gledajući televiziju i družeći se s osobljem koje ga je zavoljelo jer ih je sve zabavljao. Najavio je i da će pjevati u Španiji na dočeku Nove godine.

Pustili ga na kućnu njegu nakon tri sedmice

Ukupno tri sedmice nakon transplantacije bubrega, pjevača su lijekari pustili kući. Morao je nositi masku kako se ne bi zarazio virusima te paziti što jede jer je još bio slab. Sredinom decembra prvi put nakon operacije izašao je s prijateljima do restorana u blizini svog doma.

''Malo sam prošetao po nasipu i nadisao se svježeg zraka'', rekao je pjevač. Privikavao se se na novi režim prehrane i mijenjao dotadašnje navike.

Ponovno završio u bolnici 24. decembra

Zbog visoke temperature koju je izazvala bakterijska upala mokraćnih kanala, pjevača su 24. decembra ponovno hospitaliziovali. Lijekari su mu izvadili stent koji je podržavao bubreg. Dobivao je antibiotike i jedino što ga je mučilo bilo je što stalno mora ležati.

Zadnje dane proveo je s porodicom

U ponedjeljak 12. januara ponovno su ga pustili na kućnu njegu. Neki portali tada su objavili da je preminuo, a Kemala je to jako nasmijalo.

''Smijao sam se kao lud jer kažu da onaj kojega živog proglase mrtvim živi 100 godina, a meni je ovo treći put'', rekao je tada. Tješio je prijatelje i govorio im da je živ i zdrav i da će sve biti u redu. Zadnje dane proveo je s porodicom.

 Miljenik festivalske publike  

Monteno je rođen 1948. u Sarajevu, gdje u drugoj polovini 1960-ih godina počinje i svoju veoma bogatu i uspješnu karijeru i to nastupom na festivalu "Vaš šlager sezone" 1967. Otad je miljenik festivalske publike u Sarajevu, gdje redovno odnosi prve nagrade kao izvođač, autor muzike i autor teksta. 

Za "Šlager sezone" nastale su neke od njegovih najljepših šansona, a krajem 1970-ih ovdje su izvedene i njegove najljepše pjesme gradu i domovini BiH, svojevrsne himne "Sarajevo ljubavi moja" (1976) i "Zemljo moja" (1977). 

Montena je odlikovao poseban lirski, romantičarski muzički izraz, u kojem su na jedinstven način objedinjeni motivi bh. sevdalinke s mediteranskim šarmom italijanske kancone. 

U toku svoje bogate karijere kantautora, Monteno je stvorio ne samo vlastiti muzički potpis na domaćoj zabavnomuzičkoj sceni, nego je svojim pjesmama znao doprinijeti i uspjehu svojih kolega pjevača-prijatelja. Sarađivao je s brojnim poznatim domaćim imenima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Mahir Paloš, Neda Ukraden, Ismeta Krvavac, Dražen Žerić, Paula Jusić i drugi. 

S tim je istim kolegama 1990-ih ostvario i niz velikih dueta, a za mikrofonom su mu se pridružili i Rade Šerbedžija, Boris Novković, Fuad Backović Deen, Danijela, Maja Odžaklijevska i drugi. 

Kemal Monteno dugo je živio na relaciji između Sarajeva i Zagreba.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije